Postel jako dominantu ložnice vybíráme velmi poctivě, protože by nám měla vydržet i několik desítek let. Vstát tou správnou nohou je ale někdy nadlidský úkol – zvlášť, pokud nejsme úplně fit nebo máme problémy s pohybem. I kvůli tomu je důležité zapřemýšlet, jak vysokou postel bychom měli pořídit.

Vyšší postel pro starší

Každému vyhovuje něco jiného – někdo rád seskočí a jde, jiní se chtějí do rána odrazit. Lidé se zhoršenou pohyblivostí ocení spíše první případ. Díky vyšší posteli v rozmezí zhruba 50 až 70 cm (záleží i na tělesné výšce) si nebudou tolik namáhat bolavá kolena a volat někoho na pomoc se vstáváním. Jen pohodlně „seskočí“.

Vyšší postele ocení i alergici. Čím dále od země se pohybujeme, tím je ve vzduchu méně prachu a tepleji.

Samozřejmě i vysoká postel má své nevýhody. Lidem nižšího vzrůstu nemusí být pohodlná a malé děti z ní mohou snáze spadnout. Vše se ale dá vyřešit výrobou na míru nebo koupením nižší matrace.

Nízká postel pro rodiny s dětmi

Jak vysoká by měla být nízká postel? Zhruba na úrovni sedáku židle. Pořídit ji můžete pro své ratolesti, pokud jste nižšího vzrůstu nebo pokud chcete být blíže u země. Proto přijde vhod i v létě, protože v nižších výškách bývá největší chlad, ale také více prachu.

V současné době je nabídka tak pestrá, že si vybere každý. Postel není záležitost na jeden nebo dva roky, a proto je výběr vhodné výšky stejně důležitý jako vyhovující matrace. Nezapomínejte tedy zohlednit i tento rozměr. Postel si v klidu vyzkoušejte. Pokud vyhovuje vašim představám, je to ta pravá.

Zdroj: bydleni.cz, svetspanku.cz