Ratatouille je zdravé a vynikající jídlo, které vzniklo jako jídlo chudých. Dříve jej připravovali zejména chudí farmáři z čerstvé zeleniny, kterou si sami pěstovali. Zatímco dříve se používala jen cuketa, cibule, česnek a papriky, dnes se můžete setkat s různými obměnami.
Recept na vynikající ratatouille
Budete potřebovat:
Základní suroviny: 3 brambory, 1,5 PL olivového oleje, 1,5 hrnku rajčatového pyré, 2 stroužky česneku, 3 snítky tymiánu, špetka chilli, sůl, 1 PL balzamikového octa, 2 lilky, 1 cuketa, 1 červená paprika, pepř.
Bešamel: 1 PL másla, 1 PL mouky, 1 hrnek mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek.
Bazalkový olej: hrst bazalky, 1 stroužek česneku, 1 PL oleje.
Postup přípravy:
Předehřejte si troubu na 190 °C.
Brambory nakrájejte (stejně jako všechnu zeleninu) na tenké plátky. Zhruba na 3 až 4 minuty je povařte ve vroucí vodě, slijte je a nechte okapat.
Nyní si připravte bešamel. V rendlíku si rozpusťte máslo, přidejte mouku a vytvořte jíšku. Postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek.
Zapékací mísu vytřete olejem, na dno dejte rajčatové pyré, posypte nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánem, chilli, solí a balzamikovým octem. Promíchejte a přidejte bešamel.
Zeleninu rozložte do spirály na omáčku. V misce smíchejte bazalku, česnek, olej a pokapejte zeleninu.
Přikryté pečicím papírem pečte 55 až 60 minut.
Zdroj: recepty.cz, ireceptar.cz