Ratatouille je zdravé a vynikající jídlo, které vzniklo jako jídlo chudých. Dříve jej připravovali zejména chudí farmáři z čerstvé zeleniny, kterou si sami pěstovali. Zatímco dříve se používala jen cuketa, cibule, česnek a papriky, dnes se můžete setkat s různými obměnami.

Recept na vynikající ratatouille

Budete potřebovat:

Základní suroviny: 3 brambory, 1,5 PL olivového oleje, 1,5 hrnku rajčatového pyré, 2 stroužky česneku, 3 snítky tymiánu, špetka chilli, sůl, 1 PL balzamikového octa, 2 lilky, 1 cuketa, 1 červená paprika, pepř.

Bešamel: 1 PL másla, 1 PL mouky, 1 hrnek mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek.

Bazalkový olej: hrst bazalky, 1 stroužek česneku, 1 PL oleje.

Ratatouille Ratatouille Autor: shutterstock.com

Postup přípravy:

Předehřejte si troubu na 190 °C.

Brambory nakrájejte (stejně jako všechnu zeleninu) na tenké plátky. Zhruba na 3 až 4 minuty je povařte ve vroucí vodě, slijte je a nechte okapat.

Nyní si připravte bešamel. V rendlíku si rozpusťte máslo, přidejte mouku a vytvořte jíšku. Postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek.

Čtěte také

Čtěte také

Terasa na celý život

Zapékací mísu vytřete olejem, na dno dejte rajčatové pyré, posypte nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánem, chilli, solí a balzamikovým octem. Promíchejte a přidejte bešamel.

Zeleninu rozložte do spirály na omáčku. V misce smíchejte bazalku, česnek, olej a pokapejte zeleninu.

Přikryté pečicím papírem pečte 55 až 60 minut.

Zdroj: recepty.cz, ireceptar.cz