Reveň neboli rebarbora je stará tradiční zelenina, která dříve nesměla chybět na žádné zahrádce. Odedávna se využívala zjara, kdy bylo málo čerstvé zeleniny. Ani dnes by chybět na zahradě neměla; můžeme ji zkusit vypěstovat ze semínek nebo si u někoho na zahrádce odkopnout kus trsu s kořeny, podobně jako u libečku.

Časně zjara na záhonu pak vyrazí cosi načervenalého, brzy se vyloupne zmačkaný nakadeřený lístek, který se postupně narovná, začne se zvětšovat a dlouhý růžovozelenočervený stonek ho vynese výš a výš. V pozdním jaru pak nastává přímo rebarborový ráj - stonky sílí a z rebarbory je brzy vysoký les, na který chodí děti, které si z rebarbory dělají deštníky. Dokud jim je máma nebo babička nezabaví, stonky nedozrají a nebudou na koláč.

Pozor na ledviny

Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, proto ji nesmějí konzumovat lidé trpící ledvinovými kameny tvořenými oxalátem vápenatým, ani osoby náchylné k zánětům ledvin. Vysoká konzumace rebarbory může totiž zánět ledvin vyvolat a přispívá ke vzniku ledvinových kamenů. Když děti na jaře koušou kousky šťovíku, může se u nich vyskytnout nevolnost, jejíž příčinou je právě kyselina šťavelová ve šťovíku obsažená. Zatímco ale šťovíku nebo kopřiv nezkonzumujeme rozhodně příliš, u výtečného rebarborového koláče hrozí opak. Klidně na posezení můžeme sníst dva tři stonky. Totéž se může stát u čatní z rebarbory nebo džemu. Proto bychom se u pochoutek z této zeleniny měli drže pravidla: Pochutnat si, ale s mírou.

Kromě kyseliny šťavelové ale rebarbora obsahuje i vitamin B, vápník, draslík, mangan, vlákninu. Prospívá také krevnímu oběhu díky niacinu. Kyselina pantopenová, kterou rovněž obsahuje, prospívá pokožce a vlasům.

Klasika: Koláče s drobenkou

Mnoho lidí si ji cení a pro leckoho je babiččin jarní rebarborový kynutý koláč prostě k nepřekonání; může to být dokonce jedna z nejvýraznějších vzpomínek na dětství.

Klasické koláče s tradiční chutí vypadají elegantněji než koláč na plech; vytvoříme je z tužšího kynutého těsta. Těsto zaděláme z 1 kg polohrubé mouky, 150 g pískového cukru, 150 g másla nebo margarinu, 3 - 4 žloutků, 50 g droždí, 1/2 litru mléka, citronové kůry, vanilky a lžičky soli. Nejprve do mísy prosejeme mouku a v troše vlažného mléka s trochou cukru necháme vzejít droždí. Kvásek pak přidáme do mouky spolu se žloutky a smícháme. Přidáme zbytek mléka, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a sůl. Těsto důkladně zaděláme a necháme vykynout na teple do dvojnásobné velikosti. Potom na vále z kousků těsta ručně vytvoříme kulaté velké koláče s okraji. Necháme ještě chvíli vykynout a naplníme oloupanou rebarborou nakrájenou na malé kousky, kterou jsme nechali zasypanou cukrem trochu "vypotit", posypeme krystalovým cukrem a drobenkou, kterou jsme si připravili ze 40 g másla, 40 g krystalového cukru, 80 g polohrubé mouky. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi půl hodiny.

Ke grilovanému masíčku

3 šálky oloupané a na kostky nakrájené rebarbory, 1 šálek pomerančové šťávy, 3 šálky cukru, 1 polévkovou lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 1 na drobno nakrájenou jalapeno papričku, 2 na jemno nasekané šalotky dáme do hlubší pánve a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme ještě zhruba 10 minut, dokud směs nezhoustne. Rebarborovou omáčku podáváme ke grilovaným masům. Vhodná je i k rybám.

Starý recept na kompot

Stonky oloupeme a nakrájíme na kostky, které povaříme 1 minutu ve vodě. Okapané pak vložíme do vařícího se cukerného roztoku se skořicí a citronovou kůrou. Necháme vařit 5 - 8 minut a potom přidáme lžíci rumu. Dlouho neskladujeme, můžeme nechat k přímému použití pár dní v chladničce. Kompot můžeme na misce zalít vanilkovým krémem nebo pudingem.

Dříve se v domácnostech dělával i rebarborový kompot s čerstvými jahodami či malinami, které se přidaly do misky k hotovému kompotu.

Jak si na rebarboře pochutnat bez potíží:

  • vzhledem k vysokému obsahu kyseliny šťavelové konzumujeme s mírou
  • konzumujeme oloupanou a tepelně upravenou
  • pro přípravu nepoužíváme hliněné nádobí
  • báječně chutná se skořicí, vanilkou
  • lépe se tráví ve spojení s mléčnými výrobky

-ag-Foto: www.profimedia.cz

Máte i vy nějaký osvědčený recept z rebarbory? Podělte se o něj.