Stručný souhrn z článku:

  • Recept na pečené brambory se slaninou a růžičkovou kapustou je rychlý a jednoduchý, ideální pro každodenní vaření.
  • Růžičková kapusta, bohatá na vitamíny a minerály, se může nahradit jinou zeleninou, ale pečená ztrácí svůj typický zápach a získává lahodnou chuť.
  • Recept zahrnuje smíchání ingrediencí s olejem, solí a pepřem, následné pečení v troubě a je hotový za 45 minut.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Nakrájet, ochutit a šoupnout do trouby, ať se postará o zbytek. Jídla z jednoho hrnce jsou geniální vynález a v každodenním shonu mají cenu zlata. V tomto receptu se potkává osvědčená kombinace brambor a slaniny, jež doplňuje růžičková kapusta.

Pokud tato zelenina nepatří mezi vaše oblíbené, můžete ji nahradit brokolicí, zelenými fazolkami, hráškem nebo obyčejnou cibulí. V sezoně je výborný také chřest.

Znáte kapustičky na zádíčka? Díky tomuto legendárnímu receptu pana Cuketky si našlo k růžičkové kapustě cestu mnoho jejích dřívějších odpůrců. Na přípravu se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube


Přesto ale doporučujeme dát kapustičkám šanci. Možná vás odradily jen kvůli špatné úpravě – dlouhým vařením se totiž z této zářivě zelené, křupavé a jemné zeleniny stává mdlá hmota s nevábným zápachem.

V takovém případě je opravdu těžké jim přijít na chuť. Pečením v troubě se ale promění v opravdovou lahůdku a v kombinaci se slaninou jsou naprosto dokonalé.

Růžičková kapusta byla vyšlechtěna zhruba před sto lety nedaleko Bruselu, což se odrazilo i v jejím anglickém názvu, který zní Brussels sprouts.

Nejčastěji se pěstuje zelená odrůda, existují ale i fialové variety. Sklízí se od srpna do prosince, a je tak skvělým zdrojem vitaminů i v zimním období.

Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitaminy C, A, K a kyselinu listovou, obsahuje také vysoké množství draslíku, vápníku a hořčíku.


Pečené brambory se slaninou a kapustičkami

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 650 g brambor
  • 250 g růžičkové kapusty
  • 150 g anglické slaniny (v celku nebo plátky)
  • rostlinný olej
  • sůl, pepř

Příprava:

1) Troubu předehřejte na 190 ºC.

2) Růžičkovou kapustu očistěte od vrchních zavadlých lístků, odstraňte košťál a poté rozkrojte na polovinu.

3) Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky o rozměru cca 2 x 2 centimetry.

4) Anglickou slaninu nakrájejte na proužky nebo kostičky.

5) V misce promíchejte kapustičky a brambory se solí, čerstvě mletým pepřem a 1 lžící rostlinného oleje.

6) Všechny ingredience rozložte do pekáčku a vložte do předehřáté trouby.

7) Pečte 25-35 minut, dokud nebudou brambory měkké a kapusta nezíská zlatohnědou barvu. V průběhu pečení směs alespoň jednou promíchejte.

Zdroj: www.eatingwell.com, www.nzip.cz, www.jennycancook.com