Stručný souhrn z článku:

  • Fazolové brownies jsou zdravou a chutnou alternativou klasických sladkostí, vhodné pro vegany, alergiky i lidi na bezlepkové dietě.
  • Výroba je jednoduchá a rychlá, černé fazole v nich poskytují vysoký obsah bílkovin, vlákniny a důležitých minerálů.
  • Příprava trvá 10 minut a pečení 15-20 minut, s použitím černých fazolí, kakaového prášku, ovesných vloček a dalších ingrediencí.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Pokud milujete sladké, ale zároveň si hlídáte jídelníček, jsou pro vás fazolové brownies ideálním dezertem. Obsahují velké množství rostlinných bílkovin a vlákniny, díky čemuž vám dodají energii a zasytí na dlouhou dobu.

Příprava fazolových brownies je neuvěřitelně snadná. Přesvědčte se v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Tento moučník ocení i osoby s alergií na vejce či mléko a příznivci veganského stravování. Vzhledem k absenci mouky je vhodný pro osoby, které musejí dodržovat bezlepkovou dietu – pozor ale na ovesné vločky.

Ty jsou sice přirozeně bezlepkové, ale často bývají kontaminovány jinými obilovinami během zpracování. Mimo to obsahují bílkovinu avenin, která může celiakům způsobovat podobné obtíže jako lepek. V takovém případě použijte proto vločky se speciálním označením „bezlepkové“, nebo je nahraďte rýžovými nebo amarantovými vločkami.

Černé fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. Obsahují také široké spektrum vitaminů a minerálních látek, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin E, hořčík, vápník, draslík, železo a další.

Jejich konzumace prospívá srdci a cévám, trávicímu systému a přispívá také ke zdraví kostí. Jsou vhodnou potravinou pro snížení krevního tlaku a také pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi.

Fazolové brownies

  • 250 g vařených černých fazolí
  • 10 g kakaového prášku
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • špetka soli
  • 75 g javorového sirupu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 40 g rostlinného oleje
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek hořkých čokoládových pecek nebo strouhané hořké čokolády

Příprava:

1) Troubu předehřejte na 180 ºC. Pekáček o rozměru cca 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem.

2) Ovesné vločky rozmixujte na "mouku". Přidejte k nim vařené fazole společně se špetkou soli, javorovým sirupem a olejem. Rozmixujte dohladka.

3) Přidejte kakao, kypřicí prášek, vanilkový cukr a ještě jednou promixujte.

4) Směs přelijte do misky a vmíchejte do ní čokoládové pecky nebo strouhanou čokoládu.

5) Hotové těsto vlijte do pekáčku a pomocí stěrky ho rozetřete a uhlaďte.

6) Vložte do trouby a pečte 15-20 minut.

7) Hotové brownies nechte vychladnout, poté nakrájejte na kostky a podávejte.

Zdroj: chocolatecoveredkatie.com, www.rehabilitace.info