Stručný souhrn z článku:

  • Brownies jsou oblíbeným dezertem americké kuchyně, oblíbené po celém světě. Existuje mnoho variant, od základního receptu s tmavou čokoládou, máslem, cukrem a moukou, až po obměny s různými přísadami jako bílá čokoláda, ořechy, ovoce, káva nebo slaný karamel.
  • Dnes se zaměříme na variantu brownies s třešněmi, které skvěle ladí s čokoládou. Tento recept můžete připravit s čerstvými, sušenými, mraženými nebo kompotovanými třešněmi, případně je nahradit višněmi, rybízem nebo brusinkami pro sladkokyselý efekt.
  • Recept na čokoládové brownies s třešněmi zahrnuje 150 g hořké čokolády, 130 g másla, třešně, mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek a vejce. Pečení trvá 20 minut v troubě předehřáté na 180 ºC.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Brownies patří k symbolům americké kuchyně. Pečou se na rodinné oslavy, najdete je v nabídce kaváren i bister a v supermarketech se běžně prodávají jako instantní směs, kterou stačí jen smíchat s vodou, olejem a vejci. Jejich popularita se rozšířila i za hranice Spojených států a oblíbili si je milovníci čokolády po celém světě.

Upečte si brownies pokaždé jinak. Ve videu najdete 6 nápadů na jejich obměnu:

Zdroj: Youtube

V základním receptu najdete hodně tmavé čokolády, másla a cukru, vejce a trochu mouky. Variant ale existuje spousty – přidat lze i bílou a mléčnou čokoládu, jako přísada do těsta i ozdoba se používají nasekané ořechy, sušené nebo čerstvé ovoce, káva, slaný karamel, sušenky, zázvor, lentilky... Fantazii se meze nekladou.

My vám dnes představíme variantu s třešněmi, jejichž chuť s čokoládou dokonale ladí. Mimo sezonu klidně použijte sušené, mražené nebo kompotované. A pokud máte rádi sladkokyselé kombinace, zkuste místo třešní přidat višně, rybíz nebo třeba brusinky.


Čokoládové brownies s třešněmi

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 150 g hořké čokolády (70% podíl kakaa)
  • 130 g másla
  • 1 hrnek třešní (nebo ½ hrnku sušených)
  • ¾ lžičky kypřicího prášku
  • 200 g krupicového cukru
  • 55 g práškového kakaa
  • 75 g hladké mouky
  • 3 vejce

Příprava:

1) Troubu předehřejte na 180 ºC. Menší pekáček vyložte pečicím papírem.

2) Ve vodní lázni za stálého míchání rozpusťte máslo a čokoládu.

3) Třešně nasekejte na hrubo a přidejte do čokoládové směsi. Promíchejte a dále neohřívejte.

4) V druhé misce smíchejte mouku, cukr, kakao a kypřicí prášek. Suchou směs důkladně vmíchejte do čokoládové. Nakonec přidejte rozšlehaná vejce.

5) Těsto vlijte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě 20 minut.

6) Po vychladnutí nakrájejte brownies na kostky a podávejte.

Zdroj: www.jamieoliver.com