Cuketa je nízkokalorická zelenina s neutrální chutí, proto ji můžete podávat v jemnějším provedení vhodném pro děti. Nebo si ji můžete ochutit bylinkami, sýrem či kořením pro vás. Když přidáte krutony, bude váš oběd dokonalý.

Recept: Cuketová polévka

Budete potřebovat:

50 ml olivového oleje, 1 PL nadrobno nasekaného česneku, 1 hrst bazalky, sůl, mletý bílý pepř, 1 kg cukety, 700 ml zeleninového vývaru, 60 ml smetany na vaření, 50 g parmazánu

Z cukety si můžete udělat také výborné placky:

Zdroj: Youtube

Postup přípravy:

Na středním plameni si ve větším hrnci rozehřejte olivový olej. Opečte na něm česnek, bazalku a na kousky nakrájenou cuketu po dobu asi 10 minut – dokud cuketa nebude zlatá a měkká.

Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 15 minut. Poté sejměte z plotny a ¾ polévky rozmixujte do hladka. Smíchejte ji s nerozmixovanou částí a vmíchejte smetanu a parmazán.

Náš tip: Podle chuti můžete přidat i petrželku. Bazalku zase můžete nahradit hrstí máty, díky které bude mít polévka svěží chuť – to se dokonale chodí k sýru feta místo parmazánu. Chybu neuděláte ani s vejcem natvrdo, které můžete do polévky nakrájet spolu s opečenou slaninou.

Zdroj: foodandwine.com, thecozycook.com