Říká se, že jsou houby masem chudých, zároveň je ale můžeme považovat za kulinářský poklad. Navíc jsou velmi zdravé – lesní houby obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a taky vitamin D, s jehož nedostatkem se podle odborníků potýká až 80 % naší populace. Mimo to jsou zdrojem důležitých minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, železo nebo vápník.

Ve vhodné úpravě jsou skvělou potravinou i při redukční dietě – obsahují 90 % vody, minimum kalorií a důležitou vlákninu. Připravit z nich lze celou řadu skvělých jídel – od klasické smaženice přes houbovou omáčku či polévku až po rizota, slané koláče nebo sekanou.

Už jste zkoušeli slavný Stroganoff, v němž místo hovězí svíčkové hrají hlavní roli houby? Ve videu najdete postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube


S masem, nebo bez něj?

Skvěle chutnají také v podobě karbanátků, které vám dnes představíme ve dvou variantách. V té první se houby kombinují s mletým masem – chutnají skvěle, ale jsou tučnější a energeticky vydatnější.

Druhá varianta je naopak skvělým reprezentantem zdravé výživy – kromě hub obsahuje červenou čočku, která je výborným zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, a místo strouhanky se v ní používají super zdravé ovesné vločky.

Houbové karbanátky s masem

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:

  • 500 g mletého vepřového masa (může být i mix s hovězím)
  • 250 g čerstvých lesních hub
  • 1 větší cibule
  • 2 vejce
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • strouhanka
  • olej na smažení


Příprava:

1) Houby očistěte a nakrájejte nadrobno.

2) Cibuli nasekejte také nadrobno.

3) Na pánvi rozehřejte olej a na mírném plameni na něm poduste houby s cibulí do změknutí. Směs nechte vychladnout.

4) V misce promíchejte mleté maso, vejce a vychladlou houbovou směs. Přidejte hořčici, koření, sůl a lehce opepřete.

5) Podle potřeby zahustěte strouhankou, aby hmota dobře držela pohromadě a bylo možné ji tvarovat.

6) Rukama tvarujte karbanátky, lehce je obalte ve strouhance a osmažte je na oleji z obou stran dozlatova.

7) Podávejte s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.


Čočkovo-houbové karbanátky

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:

  • 300 g červené čočky
  • 250 g čerstvých hub
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • hrst hladkolisté petržele
  • 60 g ovesných vloček
  • sůl, pepř
  • rostlinný olej


Příprava:

1) Červenou čočku uvařte podle návodu na obalu – trvá to přibližně 15 minut. Přebytečnou vodu slijte a čočku nechte zchladnout.

2) Cibuli a očištěné houby nakrájejte nadrobno.

3) Na pánvi rozehřejte olej a poduste na něm cibuli a houby do změknutí.

4) V misce smíchejte čočku, vychladlé houby, vejce, prolisovaný česnek, kmín, nasekanou hladkolistou petržel a ovesné vločky. Osolte, opepřete a nechte směs chvíli odpočinout. Pokud se vám bude zdát příliš řídká, přidejte vločky.

5) Troubu předehřejte na 200 ºC a plech vyložte pečicím papírem.

6) Rukama vytvarujte karbanátky a pečte je v troubě zhruba 30 minut.

7) Podávejte s vařenými bramborami, kaší nebo jako vegetariánský hamburger.


Zdroj: tasty.co, www.recepty.cz