Sekaná je jednoduché, ale skvělé jídlo, které se jen tak neomrzí. S bramborovou kaší ji lze podávat jako nedělní oběd, s chlebem jako svačinu na cestách. Oceníte ji jako jídlo do krabičky do práce a nikoho neurazí ani jako pohoštění k pivu či vínu.

Tradiční varianta se připravuje ze směsi mletého hovězího a vepřového masa. Pokud použijete mleté krůtí, výrazně snížíte celkový obsah tuku a pochutnáte si také.

Pochybujete, že může krůtí sekaná překonat klasickou verzi? Podívejte se na video a určitě na ni dostanete chuť:

Zdroj: Youtube

Příprava tradiční i drůbeží sekané je snadná a rychlá, navíc ji lze neustále obměňovat. K dochucení můžete použít tradiční česnek, kmín a majoránku, výborně chutná s provensálským kořením, orientální směsí garam masala, čerstvými bylinkami, zeleným pepřem, chilli nebo špetkou sušeného zázvoru. Přidat můžete i sušená rajčata, houby, olivy, sýr, slaninu, zeleninu nebo sušené ovoce. Sekaná snese experimenty i improvizaci.

Krůtí maso je

Krůtí maso je velmi zdravé a obsahuje kromě velkého množství bílkovin také celou škálu vitaminů a minerálních látek. Je dobře stravitelné, prospívá srdci, uklidňuje nervy a má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Více o jeho přednostech si můžete přečíst v tomto článku:

#clanek|7691007#

Krůtí sekaná s bylinkami

Doba přípravy: 75 minut

Ingredience:

  • 1 000 g mletého krůtího masa
  • 100 g strouhanky (nebo jemných ovesných vloček)
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • čerstvé nebo sušené bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, bazalka, petrželka)
  • sůl, pepř
  • rostlinný olej
  • kečup nebo BBQ omáčka

Příprava:

1) Cibuli nasekejte na drobno a na mírném plameni ji osmahněte na oleji do mírně zlatavé barvy.

2) Troubu předehřejte na 180 ºC.

3) Do větší misky dejte krůtí maso, vejce, strouhanku (nebo vločky), prolisovaný česnek, papriku, bylinky a mírně vychladlou cibuli. Přidejte 2 lžičky soli a mletý pepř podle chuti.

4) Směs důkladně propracujte rukama, aby se všechny ingredience spojily.

5) Vytvarujte jeden velký nebo dva menší bochníky a vložte je do pekáče. Použít můžete také formu na biskupský chlebíček. Povrch potřete kečupem a vložte do trouby.

6) Pečte 45-60 minut dozlatova.


Zdroj: www.onceuponachef.com