Příprava levandulového sirupu je poměrně rychlá a jednoduchá. V létě jej můžete podávat s kostkami ledu a perlivou vodou – vznikne vám úžasná limonáda, kterou můžete dozdobit pár kvítky. Se sirupem můžete oživit také různé alkoholické koktejly. Fantazii se meze nekladou. A jak na jeho přípravu?

Levandulový sirup Levandulový sirup Autor: shutterstock.com

Recept na levandulový sirup

Budete potřebovat:

1 litr vody, 1 kg cukru, 1 citron (ideálně bio, aby neměl chemicky ošetřenou kůru), 3 lžičky kyseliny citronové, 1 velkou hrst levandule (nať i květy)

Postup:

Levanduli opláchněte a natrhejte (nastříhejte) na kousky. Vložte do hrnce a zalijte 1 litrem horké vody. Přidejte omytý citron nakrájený na kolečka, dále pak 3 lžičky kyseliny citronové. Zamíchejte a nechte 24 hodin stát.

Další den tekutinu slijte přes cedník a plátno do větší nádoby a přidejte cukr. Za občasného míchání jej rozpusťte, můžete jej i mírně zahřát. Cukr se rozpustí rychleji.

Čtěte také

Čtěte také

Automatický kávovar: Proč už jste ho měli mít dávno doma

Po jeho úplném rozpuštění slijte sirup do lahví – přes hustý cedník, který vyložíte plátýnkem. Sirup uchovávejte v lednici.

Zdroj: recepty.cz, ireceptar.cz