Nezáleží na tom, zda milujete ryby, maso, či zeleninu. Každé grilované jídlo bude chutnat lépe, když k němu přidáte i dobrou marinádu. Pokud nechcete používat ty kupované, není nic jednoduššího, než si udělat svoji vlastní.

Medovo-hořčičná klasika

Na marinádu, která je velmi oblíbená, budete potřebovat půl hrníčku medu, čtvrt hrnku dijonské hořčice, lžičku hořčičných semínek, 2 lžíce nadrceného česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl a šťávu z citronu.

Všechny ingredience stačí smíchat a do směsi naložit maso. Tato marináda si skvěle rozumí s kuřecím masem.

Sweet chilli marináda

Kombinaci sladkého a pálivého miluje spousta lidí. Patříte mezi ně? Pak si připravte chilli (dle chuti), 2 rajčatové protlaky, 2 lžíce medu, 2 stroužky česneku, 5 lžic sójové omáčky, olej, lžíci worcesterské omáčky, tymián, majoránku, šalvěj, rozmarýn, skořici a pepř.

Do trochy oleje vmíchejte chilli, šalvěj, pepř a skořici. V jiné misce rozmíchejte protlak, med, nadrcený česnek, sójovou omáčku a worcesterskou omáčku. Do této směsi nadrťte bylinky a obě směsi smíchejte dohromady.

Brazilská marináda

Na tuhle skvělou marinádu budete potřebovat 150 ml piva, 3 lžíce kečupu, česnek, cibuli, 2 lžičky červeného pepře, chilli, 2 lžičky třtinového cukru, sůl a lžíci balzamikového octa či citronové šťávy.

Nyní smíchejte kečup, pivo a ocet (či citronovou šťávu). Poté rozmačkejte česnek, nakrájejte cibuli a přidejte do směsi. Nakonec dodejte zbytek ingrediencí. Tato marináda si skvěle rozumí s kotletami.

Zdroj: recepty.cz, ireceptar.cz