Stručný souhrn z článku:

  • Recept na kváskový chléb s vlašskými ořechy zahrnuje přípravu kvásku a unikátní přísady, jako jsou pečené brambory a směs semínek.
  • Proces zahrnuje kynutí těsta v lednici pro lepší chuť a texturu, následované formováním a pečením chleba.
  • Pečení se provádí buď v troubě s přídavkem vody pro vlhkost nebo v uzavřené nádobě pro křupavou kůrku.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Pečení chleba může být pro někoho alchymií, pro jiného relaxací. Ale ať už patříte kamkoliv, tento recept na kváskový chléb s vlašskými ořechy vás zaručeně nadchne. Nejenže vás provede kouzelným světem kvašení, ale díky jedinečné kombinaci ingrediencí se stanete hrdými tvůrci chleba, který má charakter!

Než se pustíme do samotného pečení, pojďme si říct něco o kvásku

Kvásek je základ – je to váš neviditelný kuchařský pomocník. Začínáme s jednoduchou směsí žitné mouky, vody a trochy stávajícího kvásku. Tento mix necháme pracovat, a on se promění v bublající zázrak, který je duší našeho chleba. Pamatujte, že kvásek potřebuje vaši lásku a pozornost – tak jako vaše květiny nebo domácí mazlíčci!

Základní recept na kváskový chleba od Romana Pauluse zde:

Zdroj: Youtube

Kvásek z droždí

  • ½ kostky (21 g) čerstvého droždí
  • ½ lžičky krupicového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky 50 ml vlažné vody

Chléb

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • 125 g žitné mouky
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce soli
  • 100 g žitného chlebového kvásku
  • 250 ml vody

Varianta s vlašskými ořechy

Naše tajná ingredience? Pečené brambory! Ano, slyšíte dobře. Pečené brambory dodají našemu chlebu nejen vláčnost, ale i nezaměnitelnou chuť. Spolu s klasikami, jako je pšeničná mouka, vlašské ořechy a směs semínek, vytvoříme těsto, které je jednoduše neodolatelné. A nebojte se experimentovat – každý chléb může být originál!

Proces kynutí je další krok k dokonalosti

Těsto necháme odpočívat a sledujeme, jak roste nejen na velikosti, ale i na charakteru. Kynutí v lednici je sice pomalejší, ale výsledek stojí za to. A pak přichází ta nejmagičtější část – formování chleba. Představte si, že jste sochaři a váš bochník je vaše socha. Je to chvíle, kdy můžete dát chlebu osobitý tvar a duši.

A konečně, pečení! Váš byt se naplní vůní domácího chleba, a vy se nemůžete dočkat, až ochutnáte první křupavý kousek. Pečení v troubě nebo v uzavřené nádobě – každá metoda má své kouzlo. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv, výsledek bude ohromující. A když už váš chléb vychladne (pokud vydržíte čekat), je čas na oslavu. Váš kváskový chléb s vlašskými ořechy je připraven k podmanění světa! Přesný recept přidáváme, můžete jej vyzkoušet:

Těsto

  • brambory (pečené, jemně strouhané, pečte ve slupce na 200 °C doměkka) 200 g
  • vlašské ořechy (lámané) 2 hrsti
  • semínka (variabilní směs – lněná drcená, slunečnicová, dýňová, sezamová)
  • pšeničná chlebová mouka 250 g
  • voda (pramenitá) 150 g
  • sůl 1 lžička
  • mletý kmín 1 lžička
  • mletý koriandr 1 lžička
  • med (nebo třtinová melasa) 1–2 lžíce

Postup přípravy

  • Půl dne předem, než se chystáte zadělávat těsto, si připravte kvásek. Ideálně ráno. Ve střední míse smíchejte startovací kvásek s vodou a žitnou moukou. Tuto mísu zakryjte fólií a nechte pracovat v pokojové teplotě.
  • Po přibližně 12 až 16 hodinách by měl být kvásek vzešlý, a tedy připravený na další krok. Dejte ho do velké mísy spolu se zbývajícími ingrediencemi kromě ořechů a těsto zpracujte.
  • Po chvíli hnětení, přibližně 10 minutách, budete mít kompaktní, relativně hodně řídké lepivé těsto, co se ale už hezky odlepuje od stěn mísy. Konzistence je taková, že na vále by se po chvíli rozteklo doširoka. Přidejte ořechy, zapracujte je do těsta a přikryjte nádobu utěrkou nebo fólií. Takto nechte zrát přibližně 20–30 minut.
  • Těsto dejte na pomoučený vál a natáhněte ho na pás, který přeložte na třetiny do středu. Otočte ho o 90 ° a opakujte natáhnutí a poskládání. Takto natáhněte a složte celkem třikrát. A nechte zase přikryté těsto hodinu zrát.
  • Opakujte natahovací a překládací rituál s tím rozdílem, že po posledním složení už vytvarujte bochník kulatého či podélného tvaru a dejte do dobře moukou vysypané ošatky odpovídajícího tvaru nebo utěrkou vyložené a moukou vysypané mísy.
  • Fáze kynutí u kváskového pečiva trvá déle, mnoho lidí těsto nechává kynout v lednici přes noc. Může kynout při pokojové teplotě 2–4 hodiny, nebo v lednici až 24 hodin. Po vyndání bude potřebovat 1–2 hodiny, aby dosáhlo pokojové teploty a dokynulo.
  • Mezitím, alespoň půl hodiny předem, rozpalte troubu na 250 °C. Na dno trouby položte pekáč na zavlažení, aby těsto dokynulo a kůrka neztvrdla předčasně, a do střední polohy plech, který by měl být také rozpálený. (Ideální je pekařský kámen nebo litinový hrnec).
  • Připravené těsto vyklopte ho na rozpálený plech, pokud chcete, udělejte ostrým nožem zářezy.
  • Do pekáče na dně trouby vylijte 3 dcl vody a rychle troubu zavřete. Takto pečte 10 minut, poté stáhněte výkon na 220 °C a dopékejte dalších 35 minut. Můžete se řídit barvou kůrky, pokud si nejste jistí, chléb vyjměte a poklepejte na spodek, měl by znít dutě. Po vyndání nechte chladnout na mřížce.
  • Můžete se rozhodnout i pro pečení v uzavřené nádobě, která nahradí zavlažování trouby. Ideální jsou dobře teplo vodivé nádoby jako litinový hrnec, keramická či skleněná zapékací nádoba s poklicí. V takovém případě rozpálíte troubu i s hrncem a poklicí. Připravené těsto rychle vsadíte do hrnce a přiklopíte. Vždy se snažte co nejméně větrat troubu. Prvních 10 minut pečte s víkem na nejvyšší výkon, poté víko sejměte a výkon snižte na 220 °C. Takto dopékejte do krásně zlaté kůrky přibližně 35 minut.

Zdroj: fresh.iprima.cz, Kitchenette.cz