Líbí se vám dřevěná soška i nerezový svícen, obdivujete starožitné obrazy i moderní grafiky? Občas si nějaký doplněk pořídíte a přidáte ho k ostatním… Předměty se sice hromadí, ale jednotlivé kusy se k sobě nehodí. Záměr, za kterým jste je pořizovali, je potlačen… Přitom každý jste vybírali tak pečlivě, kde se tedy stala chyba?

Při rozhodování o koupi doplňku je vhodné zvážit několik základních pravidel, která budou vodítkem, zda si dekoraci pořídit, nebo ne. Kolikrát totiž stačí jen několik správných doplňků a interiér získá zcela jinou podobu.

Dobrá volbaSprávná dekorace je ta, okolo které chodíme i několik dní a stále se nám líbí. V momentě, kdy takovou objevíme, měli bychom zvážit, zda se typem hodí do interiéru. Modernímu, kde je použito sklo a kov či minimalisticky pojatý nábytek s dýhou dřeva, sluší doplňky ze stejných materiálů a samozřejmě i podobného charakteru. Rozhodneme-li se pro doplněk navržený v jiném stylu např. starožitnou sošku, africkou masku apod., pak bychom dopředu měli zvážit, zda pro objekt máme vhodné místo.

Na zřeteliPro každé výtvarné dílo bychom měli připravit místo, kde vynikne. Buď podstavec, nebo prostor na komodě či polici. Obklopeno by ale nemělo být dalšími doplňky, které jeho krásu zakryjí. Najdeme viditelné místo, kde dekorace zaujme na první pohled. Ideální jsou místnosti, kde se schází rodina a přijímají návštěvy, pěkně působí i v halách nebo na chodbách.

Investice do budoucna?Otázkou zůstává, jakou dekoraci si vlastně pořídit. Stačí drobnost za několik stokorun, nebo umělecké dílo za několik tisíc? Odborníci samozřejmě raději doporučí peníze investovat do dražších děl, s odůvodněním, že investice neztratí na hodnotě. Ti, kteří si to nemohou dovolit, by i tak měli dát přednost jednomu předmětu, avšak takovému, který v interiéru zaujme.

I z toho důvodu je vhodné bytové dekorace hledat a vybírat až v momentě, kdy máme vlastní domov a přesně víme, kam jakou věc pověsíme nebo postavíme. Tehdy je také snadnější dekorace vybírat. Máme totiž jasnou představu o prostoru, který chceme vyplnit, o jeho barevném ladění, velikosti i o světelných podmínkách.

V kostce

  • Styl dekorace přizpůsobte zařízení interiéru
  • Najděte místo, kde dílo vynikne
  • Vyšší investici u významných děl berte s ohledem na budoucnost jako výhodnou