Stručný souhrn z článku:
- Dezerty do skleničky nabízejí různorodé a kreativní možnosti, od čokoládových sušenek přes perník a třešně až po jablka s ořechy.
- Každý dezert má tři základní vrstvy: suchý základ (sušenky, piškoty, dortový korpus), krémovou část (zakysaná smetana, jogurt, mascarpone) a ovocnou vrstvu.
- Dezerty jsou ideální pro přenos a servírování na oslavách či piknicích, s možností přizpůsobení receptů dle chuti a sezony.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Možná si vzpomenete na slavný díl seriálu Přátelé, v němž postava Rachel omylem „vylepšila“ sváteční trifle vrstvou hovězího masa s hráškem. Nic proti kulinářským experimentům, ale jistější bude zůstat u sladkých surovin.
Pokud chcete, můžete dezert připravit do velké skleněné mísy, z níž si poté každý nabere. Servírování jednotlivých porcí ve skleničkách má ale svůj půvab, a pokud použijete zavařovací sklenice s víčkem, můžete je i snadno převézt na oslavu či piknik nebo je vzít do kanceláře pro zpříjemnění pracovního dne.
Receptů na dezerty do skleničky existují desítky, možná stovky. Jejich výhodou totiž je, že se dají neustále obměňovat. Ve videu najdete 4 inspirativní tipy, podívejte se:
Tři základní vrstvy
Suchý základ tvoří drcené sušenky či piškoty, použít můžete také rozdrobený dortový korpus, rozlámané cukroví nebo třeba granolu.
Krémovou část připravíte ze zakysané smetany, řeckého jogurtu, šlehačky, mascarpone, ricotty nebo oblíbeného pudinku. Pro snazší plnění skleniček použijte zdobicí sáček.
Ovocnou vrstvu snadno přizpůsobíte domácím zásobám a sezoně. V létě budou skvělé jahody, třešně, maliny, borůvky, ostružiny, na podzim svařená jablka, hrušky či švestky. Bez obav použijte mražené nebo kompotované ovoce, v nouzi postačí i dobrá zavařenina nebo povidla.
Čokoláda se smetanou
- Rozmixujte 100 g čokoládových sušenek. Kelímek zakysané smetany smíchejte s kelímkem řeckého jogurtu a oslaďte vanilkovým cukrem.
- Do misky nalámejte 100 g kvalitní čokolády a přelijte ji 100 g horké smetany ke šlehání. Počkejte asi minutu a poté metličkou rozmíchejte do hladkého krému.
- Do skleniček poté nasypte sušenky, na ně přidejte vrstvu zakysané smetany s jogurtem a vychladlého čokoládového krému. Každou porci ozdobte čokoládovým bonbonem a nechte vychladit v lednici.
Perník a třešně
- Jako první vrstvu použijte nasekané vánoční perníčky nebo perník na strouhání.
- Na druhou vrstvu prošlehejte v misce 100 g mascarpone, balíček vanilkového cukru a 100 ml smetany ke šlehání.
- Ve skleničce pak zakápněte krém medem a navrch vyskládejte kompotované třešně. Nechte vychladit v lednici a podávejte.
Jablka, ořechy, vločky
- V misce smíchejte 150 g ovesných vloček, dvě hrsti sekaných ořechů (lískové, vlašské, mandle…), jednu velkou lžící tekutého medu a lžíci rostlinného oleje. Důkladně promíchejte, poté směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 160 ºC.
- Dvě větší jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky. Vložte do hrnce, přidejte půl lžičky mleté skořice, podlijte trochou vody a na mírném plameni vařte do změknutí.
- Jako první vrstvu dejte do skleničky bílý jogurt, na něj vychladlé vločky s ořechy a poté svařená jablíčka. Celý postup ještě jednou zopakujte. Uložte do lednice.
Uvedená množství odpovídají cca 6 porcím (podle velikosti použité skleničky).
Zdroj: myfoodbook.com.au, www.apetitonline.cz