Stručný souhrn z článku:

  • Článek se zaměřuje na přípravu palačinek s jablky a skořicí, které lze připravit rychle a snadno s běžnými surovinami doma.
  • Autor radí, jak udělat palačinky zdravějšími tím, že se do těsta přidá celozrnná mouka místo bílé pšeničné a sníží se množství cukru.
  • Navíc doporučuje doplnit snídani neslazeným bílým jogurtem, tvarohem nebo kefírem pro zvýšení bílkovin a sytosti.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Mouka, vejce, mléko. Základní suroviny na palačinky máte s největší pravděpodobností doma a během chvíle z nich připravíte skvělou snídani. Jablka se skořicí jsou osvědčená kombinace, která se k podzimnímu počasí dokonale hodí. Připravit si je můžete i předem, stejně jako palačinkové těsto, které na vás počká přes noc v lednici. Ráno ho stačí jen promíchat, případně lehce naředit mlékem, pokud by příliš zhoustlo.

Milujete palačinky ve všech podobách, naslano i nasladko? V tomto videu najdete 10 super tipů na originální náplně:

Zdroj: Youtube

Jsou palačinky kalorická bomba?

Přestože je mnoho lidí považuje za dietní prohřešek, vůbec to tak nemusí být. Stačí si jen trochu vyhrát se složením a doplňky.

Mléko i vejce jsou výživné a zdravé suroviny, ani na mouce není nic špatného. V případě bílé pšeničné však chybí vláknina, která prodlužuje pocit sytosti, zpomaluje vstřebávání tzv. rychlých cukrů a stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Zjednodušeně řečeno – díky vláknině vám vydrží energie déle, nebudete mít brzy hlad ani chuť na sladké.

Část pšeničné mouky proto nahraďte celozrnnou, ovesnou nebo ječnou. Na chuti to nebude znát, ale nutriční přednosti se zvýší. Pokud si k palačinkám dáte neslazený bílý jogurt, tvaroh nebo hrnek kefíru, dodáte tělu i potřebné bílkoviny, které vás také dobře zasytí.

Ušetřit kalorie můžete na cukru – do těsta ho nemusíte přidávat vůbec, a pokud použijete sladší odrůdu jablek, klidně se bez něj obejdete, nebo bude stačit jen troška.

Palačinky s jablky a skořicí

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience na jablečnou náplň:

  • 4 větší jablka
  • lžička mleté skořice
  • 20 g vanilkového cukru


Ingredience na palačinky:

  • 250 ml mléka
  • 150 g hladké mouky (50 g můžete nahradit jinou moukou, například celozrnnou, pohankovou nebo ovesnou)
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • vanilkový cukr (lze vynechat)
  • rostlinný olej

Příprava jablek:

1) Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky.

2) Vložte je do hrnce, přidejte skořici, cukr a zhruba 50 ml vody.

3) Na mírném plameni vařte 10-15 minut. Pravidelně míchejte, aby se jablka nepřipálila. Jakmile změknou, stáhněte je z plamene.


Příprava palačinek:

1) V misce metličkou prošlehejte vejce s mlékem, přidejte mouku, špetku soli a vanilkový cukr. Těsto nechte 10-15 minut odpočinout, nebo uložte v uzavřené nádobě do lednice na pozdější použití.

2) Rozehřátou pánev pomocí mašlovačky lehce potřete olejem.

3) Pomocí naběračky nalijte těsto do středu, pánev postupně nakloňte do všech stran, aby se rozteklo po celém povrchu dna.

4) Jakmile těsto zpevní, otočte palačinku pomocí obracečky a opečte ji z druhé strany dozlatova.

5) Hotové palačinky naplňte jablečnou náplní – můžete je stočit do ruliček nebo složit do trojúhelníku.


Zdroj: bakesbybrownsugar.com