Protože se nejedná o včelí produkt, měl by být pampeliškový med nazýván spíše sirupem. Lidově se mu však med říká díky jeho medově zlatavé barvě. Doma si můžete připravit jak vařený, tak i raw pampeliškový med. Pokud chcete využít benefitů pampeliškových květů, je pro vás vhodnější raw med.

Vařený pampeliškový med

Budete potřebovat:

2 litry vody, 2 citrony, 2 kilogramy cukru krystal, 400 hlaviček květů pampelišky

Postup přípravy:

Květy pampelišky očistěte tak, aby se jednalo opravdu jen o květy. Vyperte je pod tekoucí vodou a vložte do hrnce o objemu alespoň 4 litry. Květy zalijte vodou.

Nyní omyjte citrony (používejte bio kvůli kůře), nakrájejte je na kolečka, zbavte je pecek a přidejte do hrnce s pampeliškami.

Vše dejte vařit – ve chvíli, kdy směs dosáhne bodu varu, vařte asi 15 minut. Pak nechte směs louhovat do dalšího dne.

Druhý den směs přeceďte přes plátno do čistého většího hrnce. Do šťávy přidejte cukr a za častého míchání směs vařte asi 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.

Hotový pampeliškový med nalijte do čistých sklenic a uzavřete je víčkem.

Raw pampeliškový med

Budete potřebovat zhruba 1 litr květů, ty vložte očištěné do skleněné konvice na vodu. Přidejte asi půl kilogramu cukru, nádobu uzavřete. Nechte ji za oknem asi dva dny, občas promíchejte. Poté přidejte 200 ml vody a nechte odstát ještě dalších 24 hodin. Několikrát denně směs promíchejte, cukr by se měl rozpustit. Směs poté sceďte a sirup skladujte v lednici.

Zdroj: ireceptar.cz