Stručný souhrn z článku:

  • Červená řepa má nízkou energetickou hodnotu a je bohatá na minerály a vitaminy, což ji činí zdravou potravinou.
  • Pravidelná konzumace červené řepy může posílit imunitu, prospět trávení, srdci a cévám, a působit jako prevence proti nádorovým onemocněním.
  • Lze ji konzumovat syrovou, uvařenou nebo upéct a využít ve slaných i sladkých pokrmech, jako je polévka z červené řepy s kozím sýrem.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Červená řepa už se dávno nepodává jen ve formě kostiček ve sladkokyselém nálevu. Tato klasika ze školních jídelen ostatně mnoho lidí odradila a řepu mají na seznamu zavržených potravin. Rozhodně si ale zaslouží druhou šanci, protože ve správné úpravě chutná opravdu výborně.

Mimo to má nízkou energetickou hodnotu – 100 g řepy obsahuje pouhých 45 kcal. Současně je velmi bohatá na minerály, především vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo. Najdete v ní i vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou.

Pravidelná konzumace červené řepy vám pomůže posílit imunitu a čelit podzimnímu nachlazení a virózám. Prospívá také trávení, srdci, cévám a působí jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Červenou řepu mají v repertoáru i slavní šéfkuchaři. Podívejte se, jak ji připravuje legendární Gordon Ramsay:

Zdroj: Youtube


Jak ji zpracovat?

Červenou řepu lze jíst syrovou – nejčastěji se podává jako carpaccio ve formě tenkých plátků s kozím sýrem a balzamikovým octem. Můžete ji také uvařit nebo upéct.

Pečením ve slupce získává nejvýraznější a nejlepší chuť, navíc si zachová i krásnou barvu, která se během dlouhého vaření ve vodě ztrácí. Hodí se k přípravě salátů, pomazánek, polévek, zapečených jídel a využití má i ve sladké kuchyni – výborně chutná například v perníku nebo muffinech.

Na práci s červenou řepou si vezměte rukavice, vysoký obsah přírodních barviv se totiž velmi rychle projeví i na pokožce. Případně si připravte citronovou šťávu, která barvu z rukou odstraní.

Polévka z červené řepy s kozím sýrem

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:

  • 5 bulv červené řepy
  • 1 cibule
  • 1 000 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g čerstvého kozího sýra (použít lze i fetu)
  • čerstvé bylinky (pažitka, petrželka nebo řeřicha)
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Příprava:

1) Předehřejte troubu na 200 ºC.

2) Řepu oloupejte, nakrájejte na kostky a v misce promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje. Rozložte ji na plech a pečte 30-40 minut do změknutí.

3) Upečenou řepu rozmixujte na pyré společně s jedním šálkem vývaru.

4) Cibuli nasekejte nadrobno a na mírném plameni ji osmahněte v hrnci do mírně zlatavé barvy. Přidejte česnek a sušený tymián. Minutu restujte a poté vlijte připravené pyré.

5) Polévku osolte, opepřete a přidejte balzamikový ocet.

6) Při podávání polévku posypte kozím sýrem a bylinkami.


Zdroj: theinspiredhome.com