Paštika z kuřecích jater s jablečno-šafránovým čatní
PŘÍPRAVA: 30 minut + marinování jater přes noc
VAŘENÍ A PEČENÍ: 40 minut
CHLAZENÍ: 4 hodiny
POTŘEBUJETE (na 8 misek po 100 ml)
Ingredience:
- 300 g čerstvých kuřecích jater, 200 ml mléka, 3 vejce + 2 žloutky, 75 g másla rozděleného na velké kousky
- na základ: 3 lžíce olivového oleje, 2 jemně nakrájené šalotky, 1 bobkový list, 3 snítky tymiánu, 1 snítku nahrubo nasekaného rozmarýnu, 1 lžíci nahrubo nadrceného bílého pepře, 5 lžic koňaku, 150 ml červeného portského vína, 150 ml dezertního vína (madeiry), sůl a pepř na dochucení
- na zalití: 200 g másla, špetku strouhaného muškátového oříšku, 1 snítku nasekaného rozmarýnu, lístky ze 3 velkých snítek tymiánu, sůl a pepř na dochucení
- na čatní: 3 lžíce olivového oleje, 2 jemně pokrájené šalotky, kousek čerstvého jemně nasekaného zázvoru, velkou špetku nitek šafránu, 100 g krupicového cukru, 5 lžic jablečného octa, 2 oloupaná nasekaná jablka bez jádřinců, mořskou sůl
Postup:
Autor: Thinkstockphotos.com
Aby se játra zbavila hořkosti, nechte je přes noc v lednici namočené v mléce. Druhý den je sceďte a nechte okapat. Začněte si připravovat základ paštiky. Ve větším hrnci si rozehřejte olej a 5 minut na něm opékejte šalotku, bylinky a pepř. Směs pak přelijte koňakem a ten opatrně zapalte (flambujte).
Když plamínky zhasnou, vařte základ do zhoustnutí, v pánvi by mělo zůstat jen několik lžic. Přilijte portské i dezertní víno a ještě 10 minut vařte. Směs se tímto zredukuje asi na třetinu. Poté nechte trochu zchladnout.
ČTĚTE TAKÉ:
- Jak správně zpracovat zeleninu
- Kuchyň na půl cesty mezi domem a zahradou
- Vybíráme pomocníky pro vaření v páře
Do hrnce přidejte játra, vejce, žloutky i máslo a lehce promíchejte. Jakmile se máslo téměř rozpustí, směs posolte a opepřete. Celé to pak přesuňte do robotu a mixujte dohladka (stačí jen dvě minuty). Nerozmělněnou směs postupně seškrabujte do nádoby. Z mixéru přeceďte do džbánku a celý základ ještě dobře potřete vařečkou, zbavíte se tak případných žilek či šlach.
Ověřte si, zda paštika nepotřebuje ještě okořenit, a rozlijte ji do osmi zapékacích nádobek. Troubu zatím předehřejte na 110 stupňů. Dno kastrolu nezapomeňte vyložit složenou utěrkou tak, aby byly na dně čtyři vrstvy látky. Postavte na ně formičky a zalijte horkou, nikoli vroucí vodou. Vložte do trouby a pečte cca 25 minut.
Po vyjmutí z trouby vyzkoušejte, zda je paštika upečená. (Nádobku nakloňte k jedné straně, směs by se směrem dolů měla trochu vyboulit. Když s ní zatřesete, ve středu by se měla lehce chvět). Vyjměte formičky z kastrolu, nechte vychladnout a pak vložte do ledničky aspoň na 4 hodiny, až paštika zcela zpevní.
Autor: Thinkstockphotos.com
Na řadu přichází máslová vrstva. V pánvi si rozehřejete máslo, ale nenechte ho zpěnit. Poté do něj zašlehejte muškátový oříšek, rozmarýn a polovinu lístků tymiánu. Podle chuti lehce osolte a opepřete. Rozlijte lžící na paštiku, posypte zbylými lístky tymiánu a vraťte do chladničky, aby máslo ztuhlo.
Zatímco paštika chladne, připravíme si čatní. V pánvi rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájené šalotky, zázvor a pořádnou špetku mořské soli. Tři minuty smažte. Rozemněte nitky šafránu, posypte cukrem a za stálého míchání opékejte ještě několik minut, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat.
Do pánve pak přilijete ocet a přidejte jablka a povařte pět minut. Jablka by měla lehce změknout a potáhnout se omáčkou. Nakonec vychlaďte a podávejte k paštice.
Užitečné rady:
Čatní k paštice vyloženě patří, i když jeho příprava se ve většině restaurací i domácností trochu podceňuje. Celkový efekt je totiž mnohonásobně lepší. Navíc příprava čatní je velice jednoduchá a zabere jen minimum času.
Dbejte, aby paštika byla velice jemná. Na tuto klasickou přípravu dbají i šéfkuchaři, kteří proto rozmixovanou směs pečlivě propasírují a vaří pak ve vodní lázni. Je to sice pracnější, ale stojí to za to. Bude se lépe roztírat.
Směs na paštiku také raději ochutnejte ještě před vařením a podle potřeby ji dochuťte kořením či solí. Později už byste to nenapravili.
V restauracích také občas používají na polití hotové paštiky přepuštěné máslo. Normální, nebo bylinkové máslo splní účel ale stejně dobře.
Flambování vyžaduje opatrnost, ale nebojte se toho. Pokud vám nevyhovuje doporučený způsob, můžete nalít alkohol do kovové naběračky. Tu pak nahřejte na mírném plameni a pak ji nakloňte směrem k ohni. Pak s nataženou paží vlijte hořící směs do pánve.
Na výrobu paštiky můžete použít klidně i kachní játra. Lépe se i odblaňují.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com