Rajská polévka je pro mnoho z nás symbolem dětství – zejména ta s těstovinovými písmenky. Pro někoho představuje naopak nepříjemnou vzpomínku na školní jídelnu. Pokud je to váš případ, zkuste jí dát ještě šanci – se správným postupem se dopracujete k dokonalému kulinářskému zážitku.

Rajská polévka s opečeným sýrovým toustem? Pro nás poněkud netradiční kombinace, ale v zahraničí je velmi populární. Podívejte se, jak na to:

Zdroj: Youtube

Podle sezony

Možností, jak uvařit rajskou polévku, je hned několik. V létě jí sluší lehkost – připravuje se z čerstvých rajčat nebo pyré, které doplňuje svěží bazalka, oregano, tymián, rozmarýn a další bylinky. Přidat do ní lze i sezonní zeleninu – cuketu, papriky, lilek nebo třeba karotku… Doplnit ji lze mozzarellou či parmazánem a skvělé letní jídlo je hotové.

S příchodem chladnějších dnů se dostávají ke slovu vydatnější a hustější varianty, které dobře zasytí, zahřejí a můžete je podávat i jako hlavní chod. O to se postará kořenová zelenina či máslová jíška a také vydatnější vložky – těstoviny, masové knedlíčky, nočky, rýže, bulgur nebo kuskus. Skvělou práci udělá i aromatické koření, které nejen krásně voní, ale má i hřejivé účinky.

Protlak, pyré, nebo rajčata?

V létě do rajské polévky výborně zužitkujete rajčata ze zahrádky, ale v zimě sáhněte po rajčatech v plechovce nebo rajčatovém pyré (passatě). Kupovaná rajčata nemají v tomto období tu správnou chuť, a navíc jsou velmi drahá.

Použít můžete samozřejmě i klasický protlak. I když řada receptů doporučuje zvolit raději pyré nebo konzervovaná rajčata, chuť protlaku dává polévce autentickou chuť, jakou si pamatujeme z dětství. Dobrým kompromisem je přidat protlak jako dochucovadlo a doplnit ho rajčaty i v jiné podobě.

Rajská polévka se zeleninou a kořením

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:

  • 500 g rajčatového pyré
  • 1 malá plechovka rajského protlaku
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • ¼ bulvy celeru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 celá skořice
  • 1 bobkový list
  • 5 ks hřebíčku
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 1-2 lžíce cukru
  • 400 ml masového nebo zeleninového vývaru
  • čerstvá petrželka

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte najemno, kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo.
  2. V hrnci na mírném plameni rozehřejte máslo a olej. Vsypte cibuli, orestujte dosklovata a poté přidejte kořenovou zeleninu.
  3. Zhruba po 5 minutách přidejte rajský protlak a 1 lžíci cukru. Promíchejte a poté směs zalijte rajčatovým pyré a vývarem.
  4. Přidejte koření a pozvolna vařte 20 minut.
  5. Z polévky vyjměte všechno koření a rozmixujte ji dohladka. Podle potřeby přidejte cukr, sůl, případně trochu vývaru na zředění.
  6. Na talíři polévku posypte čerstvou petrželkou. Podávejte s čerstvým pečivem.

Zdroj: www.gurmanka.cz, www.apetitonline.cz