Stručný souhrn z článku:

  • Soba nudle jsou vyrobené z pohankové mouky, často kombinované s pšeničnou moukou, a jsou bohaté na cenné látky.
  • Vaření soba nudlí je rychlé, jsou vhodné pro saláty, polévky nebo restované pokrmy.
  • Recept na restované soba nudle se zeleninou a kuřecím masem je jednoduchý a připraví se do 30 minut.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Soba je japonský výraz pro pohanku a právě tato ingredience hraje při výrobě těchto nudlí důležitou roli. Pravé soba nudle mají ve složení pouze pohankovou mouku a vodu, obsahují spousty cenných látek a navíc jsou přirozeně bezlepkové.

Pohankové soba nudle jsou skvělé teplé i studené jako salát. Ve videu najdete 3 tipy, jak z nich vyčarovat skvělé jídlo:

Zdroj: Youtube

Pod názvem soba ale běžně najdete také výrobky, do nichž se kvůli jednoduššímu a méně nákladnému zpracování přidává podíl pšeničné mouky. Chutnají také výborně, takže pokud nemusíte ze zdravotních důvodů dodržovat bezlepkovou dietu, klidně si je dopřejte.

Při nákupu si vždy prostudujte složení – ideální je kombinace 80 % pohankové mouky a 20 % pšeničné. U mnoha produktů je to ale naopak, takže benefity pohanky jsou minimální.


Jak pohanka prospívá zdraví, se dozvíte v tomto článku:

Příprava je snadná

Vaření soba nudlí je jednoduché a rychlé. Stačí jim 3-6 minut ve vroucí vodě (konkrétní čas je uveden na obalu výrobku). Poté je slijte a krátce propláchněte studenou vodou. Podávat je můžete jako vložku do polévky, hodí se k přípravě studených salátů a výborně chutnají i restované s libovolnou zeleninou, masem nebo tofu.


Restované soba nudle se zeleninou a kuřecím masem

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 2

Ingredience:

  • 150 g soba nudlí
  • 200 g kuřecích prsou
  • 200 g červené papriky
  • 1 mrkev
  • 1 větší cibule
  • svazek jarní cibulky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička strouhaného zázvoru
  • sůl, pepř
  • rostlinný olej
  • citronová nebo limetková šťáva
  • sušené chilli (lze vynechat)

Příprava:


1) Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky.

2) V misce smíchejte sójovou omáčku se lžící oleje, přidejte zázvor a trochu mletého pepře. Do směsi vložte kuřecí maso, promíchejte a nechte chvíli odstát.

3) Do hrnce vlijte vodu, lehce ji osolte a dejte vařit. Poté ve vroucí vodě uvařte soba nudle dle návodu.

4) Cibuli a mrkev nakrájejte na tenké proužky, papriku na větší proužky. Jarní cibulku nakrájejte na hrubo.

5) Rozpalte větší pánev (ideálně wok) a opečte maso. Jakmile bude hotové, odložte ho stranou.

6) Do pánve dejte trošku oleje a opečte cibuli. Jakmile změkne, přidejte papriku. Vše orestujte, přidejte prolisovaný česnek, chilli a lžíci sójové omáčky.

7) Do pánve dejte uvařené soba nudle a maso. Krátce orestujte a poté stáhněte z plotny. Zakápněte citronovou nebo limetkovou šťávou a podávejte.


Zdroj: www.feastingathome.com, www.rehabilitace.info