Stručný souhrn z článku:

  • Vánoční tvarohová štóla je vláčnější a rychleji rozleželá varianta tradiční štóly.
  • Recept zahrnuje mouku, máslo, cukr, vejce, tvaroh, zakysanou smetanu, rozinky, mandle, citronovou kůru a koření.
  • Příprava spočívá v míchání surovin, tvarování a pečení těsta, poctivém potření máslem a posypání cukrem.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Receptů na vánoční štólu existují spousty, a to i v její domovině. Nejslavnější drážďánská štóla se peče z kynutého těsta a tradičně se připravuje na začátku adventu, aby se do Vánoc správně rozležela a změkla.

Velmi oblíbená je ale i nekynutá varianta z tvarohu, která je o trošku vláčnější a nepotřebuje tak dlouhou dobu na rozležení. Klidně ji ale upečte s předstihem – 1 až 3 týdny odpočinku jí také prospějí.

Zdroj: Youtube

Vánoční tvarohová štóla


Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g předem namočených rozinek (ve vodě nebo rumu)
  • 2 celá vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 g půlených mandlí
  • 250 g tvarohu (v alobalu)
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • sůl
  • hladká mouka na podsypání válu
  • 100 g vlažného rozpuštěného másla na potření
  • moučkový cukr na posypání

Příprava:

1) Máslo vyndejte z lednice hodinu před pečením, aby změklo. Zakysanou smetanu, tvaroh a vejce vyndejte z lednice alespoň 30 minut předem, aby došly pokojové teploty.

2) Troubu předehřejte na 180 ºC a vyložte plech pečicím papírem.

3) Mouku prosejte s práškem do pečiva do mísy.

4) Přidejte změklé máslo, krupicový a vanilkový cukr, vejce, tvaroh, zakysanou smetanu a špetku soli.

5) Ručně nebo v robotu vypracujte kompaktní těsto a poté přidejte rozinky, půlené mandle a citronovou kůru.

6) Těsto přemístěte na pomoučněný vál. Nelekněte se, zpočátku bude dost lepivé. Propracujte ho s moukou, a jakmile se trochu zpevní, rozválejte ho do tvaru obdélníku.

7) Těsto zhruba v polovině po délce přehněte tak, aby horní část částečně překryla spodní (viz obrázek).


8) Štólu přemístěte na plech s pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 35 minut.
9) Rozpusťte máslo a připravte si moučkový cukr a větší sítko.
10) Upečenou štólu důkladně a poctivě potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem, tak aby se na povrchu vytvořila bílá krusta.
11) Štólu zabalte do pečicího papíru a následně do alobalu. Nechte 1-3 týdny uležet na chladném místě.

Tipy navíc:

  • Polovinu rozinek lze nahradit kandovaným ovocem. Přidat můžete také jiné druhy sušeného ovoce, například švestky nebo meruňky nasekané na menší kousky.
  • Na luxusnější verzi štóly použijte marcipán. Váleček marcipánu položte na rozválený obdélník, poté přes něj těsto přehněte a upečte dle receptu.
  • Těsto lze ochutit různými druhy koření – skvělá je směs skořice, muškátového oříšku, zázvoru a kardamomu.

Zdroj: www.sweetandspicy.de, www.quick-german-recipes.com