Stručný souhrn z článku:

  • Recept na krémovou polévku z pečeného květáku a cizrny nabízí výživnou a zahřívající večeři.
  • Polévka je zahuštěná bramborami a dochucená zakysanou smetanou či jogurtem, s pečeným květákem a cizrnou pro chuť.
  • Příprava trvá 45 minut a zahrnuje pečení květáku s kořením a mixování s brambory a vývarem.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Krémové zeleninové polévky vás v chladných dnech zahřejí na těle i na duši. Pokud si vyhrajete s jejich složením a zeleninu doplníte o sacharidy a bílkoviny, skvěle poslouží i jako vynikající večeře, která zasytí, ale nebude vám po ní těžko.

V tomto receptu najdete všechno. O skvělou chuť polévky se postará květák pečený v troubě společně s aromatickým kořením a cizrna poslouží jako zdroj sacharidů, rostlinných bílkovin a vlákniny.

Díky bramborám má polévka krémovou konzistenci a celou kompozici dotáhne k dokonalosti zakysaná smetana. Rozhodně ji zkuste.


Milujete květák ve všech podobách? Ve videu najdete 4 originální tipy na jeho zpracování:

Zdroj: Youtube

Polévka z pečeného květáku a cizrny

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 1 květák
  • 250 g vařené nebo sterilované cizrny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • ¼ lžičky mleté sladké papriky
  • špetka chilli (nemusí být)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 větší brambory
  • 1 000 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 1 kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • sůl

Příprava:

1) Troubu předehřejte na 200 ºC.

2) V misce promíchejte olej, římský kmín, chilli, papriku a půl lžičky soli.

3) Květák rozeberte na růžičky a společně s cizrnou a oloupanými stroužky česneku ho rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pomocí mašlovačky vše potřete ochuceným olejem.

4) Vložte do trouby a pečte 30 minut.

5) Mezitím oškrábejte brambory, nakrájejte je na větší kostky a uvařte je doměkka ve vývaru.

6) Třetinu upečeného květáku a cizrny odložte stranou. Zbytek přidejte do vývaru k uvařeným bramborám a vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

7) Podle chuti polévku osolte a opepřete.

8) Při podávání do každé porce vložte lžíci zakysané smetany nebo jogurtu a posypte upečeným květákem a cizrnou.


Zdroj: www.floatingkitchen.net