Možná ani vás počátek víkendu nezastihl právě ve formě. Pokud kašlete a smrkáte, máme pro vás pár tipů. Přes víkend se můžete s pomocí různých lektvarů a zaručených receptů dát dohromady, případně si posílit organismus, pokud vás nemoc ještě nepostihla, ale jenom krouží kolem. Když na nás něco „leze“, vůbec nejlepší je okamžitě přestat jíst a nechat tak organismus odpočinout, aby mohl všechny síly vrhnout do boje s chorobou. Tělo tak nemusí vynakládat sílu na trávení, která by mu chyběla. Podporujeme ho ovšem dostatkem vhodných tekutin a teprve později i lehkých jídel. Správně to dělají děti, když přestanou jíst na začátku nemoci. Mají totiž zakódováno, že tělo v okamžiku oslabení nesmíme přetěžovat jídlem. A děláme chybu, pokud jim jídlo nutíme. Pamatujme si, že nejedí, protože se necítí dobře, ale zároveň nejedí, aby jim dobře bylo. A co si tedy dáme, když jsme nachlazeni? Šípkový čaj a lipový čaj Těmi se rozhodně vybavíme. Pokud jsme lipový květ nenatrhali v létě a nenasušili si ho na zimu, vyrazíme do lékárny. Šípkový čaj má zase vysoké množství vitamínu C. Med a citron nepřidáváme do příliš horkého čaje, jinak vitamíny spolehlivě zničíme. Česnečka je životabudič A nemusíme se zdržovat s vařením. Obyčejná domácí česnečka je ve vteřině hotová. Zatímco dáme vařit vodu, do talíře prolisujeme 1-3 stroužky česneku (podle požadované síly polévky), přidáme polévkové koření, sůl, majoránku, případně pepř, opražený tvrdší chleba, kousíček sádla. Zalijeme vroucí vodou, ochutnáme, dokořeníme a jíme co nejteplejší. Česnečka na moravský způsob krásně voní špekem. Místo chleba jsou v ní vařené brambory a kmín a vtip je v tom, že do hotové polévky nalijeme škvířící kousky slaniny. Na kašel a škrábání na prsou Cibuli posypeme cukrem a počkáme, až pustí šťávu. Vzniklou šťávu – nečekaně dobré chuti – po lžičkách užíváme. Když nás začíná bolet v krku Vůbec nejspolehlivější je sníst jeden dva stroužky česneku, jen tak nebo s kouskem chleba. Musíme to udělat ale hned při prvních příznacích (takže tento recept je použitelný prakticky jen pokud nás nemoc přepadne doma, a ne třeba v kanceláři). K tomu vykloktáme solí a začneme popíjet sousty minerálky a čekáme, zda protivirový účinek česneku spolu s naší obranyschopností viry přemůže. Pokud to hned nezabere, i v dalším průběhu nemoci se však česnekem můžeme "dopovat". Co nejíme při rýmě Co rozhodně nejíme, je mléko a mléčné výrobky, rýmu tím ještě znásobíme. Podobné účinky má na rýmu med, používáme ho raději jen do čaje k zahřátí, pokud jsme prochlazeni. Pokud jsme nachlazeni, z ovoce se příliš nepřejídáme citrusy, které jsou dobré v horku a ne v sychravém počasí, protože organismus ochlazují. Potřebný vitamín C nám v největším množství dodají šípky a paprika. Lehké a dobré jídlo pro nachlazené je třeba vařený jablkový kompot (můžeme ho třeba rozvařit, až bude jako pyré) se skořicí, cukrem, hřebíčkem, citrónem… -ag-