Klasiku švédské kuchyně představují také masové kuličky köttbullar v rajčatové omáčce. Švédové mají nepřeberně typů lákavého chleba a jedí ho takřka ke všemu – velmi mnoho druhů je ale sladkých. Což ale poznáte, až když se do něj zakousnete, Autor: archiv není to vidět na první pohled. Tradiční jsou mandlové dortíky nebo jablkové koláče, doma se pečou sušenky a perníčky. Inspiraci můžete hledat v restauracích IKEA. Možná vás to pohne k domácímu vyzkoušení švédských pokrmů.

Ryby, ryby a zase ryby

Klasikou jsou různá jídla z ryb. Je to logické, stovky jezer a moře k tomu, rybolov je jedním z národních sportů a výběr na trhu je velký. Treska, losos a další ryby se často servírují s koprovou omáčkou, jogurtovým nebo majonézovým dresingem. Tradiční je Janssenovo pokušení s ančovičkami. Jídlo rozděluje lidi do dvou táborů, jedni ho zbožňují a mají na něm přímo závislost; druzí je nevyhledávají...

Pečený losos

Upečte lososa s žampionovým krémem a kaviárem. Krém můžete koupit v plechovce nebo ho vyrobte: smíchejte orestované a podušené žampiony s trochou kysané smetany. Polijte tím lososa na pekáči. Autor: archiv Osolte. Rybu ještě pokryjte kaviárem (malá sklenička), který jste vmíchali asi do 2 dl (1 kelímku) smetany ke šlehání. Opepřete a upečte.

Rybí konzervy s bramborami a oblohou Máte doma rybí konzervy? Rybičky v oleji, v rajčatové omáčce, v koprové nebo třeba ještě v pepřové omáčce? Nebo třeba sledě po gdaňsku? Cokoliv se dá kreativně využít. Udělejte to jako Švédové: na talíře dejte od každé konzervy trochu, přidejte vařené brambory polité máslem, k tomu hromadu sekané hladké pažitky i petrželky, přidejte kysanou smetanu. Kombinace teplých brambor a studené ryby je pro nás nezvyklá, ale výborná a navíc je to rychlá a zdravá večeře.

Tip: brambory zkuste posypat mořskými řasami – nejlepší jsou NORI vločky v sáčku.

Rybí polévka V zimě se švédská kuchyně, tak jako leckterá jiná, zaměřuje na horké výživné polévky. Tahle se ve Švédsku dělá z bílé tresky. Pokud ji u nás seženete, použijte ji, jinak vezměte lepší filé (ne levné s velkým obsahem vody).

Autor: archiv Uvařte tresku nebo filé s kořenovou zeleninou, solí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem – od obojího tak pět kuliček. Kus masa vyjměte, zbytek i se zeleninou rozmixujte, když jste předem vyjmuli bobkový list a nové koření. Nalijte zpět do hrnce, přidejte podle chuti kysanou smetanu nebo smetanu na vaření a dochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nakonec vložte zbylé kousky vařeného rybího masa. Ozdobte na talíři sekanou petrželkou.

Met dill Mnoho jídel je připraveno „met dill“, tedy s koprem. Výborné jsou sendviče s krevetami a koprem. Nemáte-li kopr, namažte veku majonézovým dresingem s koprem a na sendviče položte krevety.

Kopr se používá na studené omáčky k rybám, ale vyzkoušejte upéct v koprovém obalu celého sledě, lososa nebo jinou rybu.

Ryba na kopru Na pekáč dejte rybu, osolte, opepřete a dokonale (silnou vrstvou) pokryjte koprem. Přidejte kousky másla, podlijte a pečte pod poklicí. Stejně můžete menší rybu upéct v Autor: archiv mikrovlnce, také v zakryté nádobě.

Tip pro chladné dny: tradiční švédský nápoj glögg

1 litr červeného vína, 1 dcl vodky, 2 hřebíčky, 2-3 kousky celé skořice, 5 zrnek kardamomu, 20 hrozinek, 10 loupaných mandlí, asi 2 lžíce cukru. Ingredience vložíme do nerezového hrnce a přivedeme k varu. Podle chuti ještě dosladíme. Horký glögg naléváme do silnostěnných sklenic.

-ag- Foto: www.profimedia.cz