Koupit svazek ředkviček žádného rodiče nezruinuje. Tato typicky jarní zelenina je levná, ale navíc plná vitaminu C. Ale pozor – počítejte s tím, že u ředkvičky je vždy něco za něco. Tato boubelatá zelenina obsahuje hořčičné oleje, které způsobují štiplavou chuť. Pokud tento nedostatek vašemu dítěti nevadí, máte vyhráno. Svému malému „špuntovi“ pak můžete sdělit, že to štípání, které cítí na jazyku, je vlastně dobré, protože čím je štiplavější ředkvička, tím je zdravější...

Ředkvička bojuje s bolestí břicha

Hořčičné oleje, které se v zelenině hojně vyskytují, mají své klady – především ničí veškeré plísně v organismu. Aby bylo jasno, takové plísně umí udělat velkou paseku – stojí za všemi nepříjemnostmi, při kterých bolí břicho, nadýmáním počínaje a průjmem konče. Odborníci proto radí využít čerstvých jarních ředkviček a konzumovat je co nejvíce. Díky tomu dětský organismus osvobodí od různých bakterií a tím pádem i možných nemocí.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejlepší lék na kašel a rýmu

Ale abychom ředkvičku nepodceňovali, její význam není jen, co se týče „očisty těla“ od plísní. Svá ozdravná kouzla dokáže udělat i při onemocnění dýchacích cest či při rýmě a kašli. Umí totiž rozpouštět usazený sekret v nosohltanu či dutině ústní a zároveň ji dezinfikovat. Takže pokud má vaše dítě chřipku nebo obyčejnou rýmu či kašel, naservírujte mu chleba s pořádnou dávkou ředkviček.

Vymetání všech toxinů z těla

A abyste si tu drobnou ředkvičku doma opravdu hodně považovali, tady je ještě jeden z jejích léčebných účinků – jelikož je jaro obdobím detoxu (očisty těla), je ředkvička pravou jarní zeleninou. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, která očistně působí na trávicí ústrojí a zbavuje ho nepřátelských toxinů. Ředkvičku si navíc můžou dovolit i malí tlouštíci, protože patří mezi nízkokalorickou zeleninu (má jen 400 kJ na 500 gramů).

Pozor na „unavené kusy“

Pokud tedy přijmete ředkvičku „do rodiny“, určitě neprohloupíte. Jen při jejím nákupu buďte obezřetnější: čerstvá ředkvička by měla být na první pohled křehká, šťavnatá, svěží. Pokud ale máte v hledáčku poněkud unavenou, gumovitou, červenolící se ředkvičku, raději ji pošlete do „zeleninového důchodu“ – tyto utahané ředkvičkové hlavičky by vám kromě „dřevnaté chuti“ a špatné nálady nic jiného nepřinesly.

Co si s ní počít?

Takže – podařilo se? Máte v košíku svěží růžové ředkvičky a nevíte, co s nimi? Nejlepší je konzumovat ředkvičky čerstvé, protože jedině tak si udrží své blahodárné účinky. Takže neváhejte, nakrájejte je na kolečka a hned jimi ozdobte chléb s máslem. Nebo je přidejte do zeleninového salátu či je zakomponujte do zeleninové přílohy k hovězímu masu, se kterým se snáší nejlépe. Ale ředkvičky můžete přidat i do míchaných vajec nebo z nich vyrobit pomazánku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com