Viktoriánský dům se nesmí zničit. To je jasné. Takže klasické přístavby, kterých jsme tu měli už plno, nepřicházejí v úvahu. Jenže jak rozšířit podlahovou plochu a zvýšit pohodlí rodiny, aniž by se přistavovalo? Architekti z AR Design Studia na to šli šalamounsky. Přístavbu udělali, ale s domem ji spojili jen prosklením.

Rekonstrukce

Foto: Martin Gardner Autor: Oficiální zdroj Foto: Martin GardnerAutor: Oficiální zdroj

Pojďme se ale nejdřív podívat na původní dům. Ten prošel kompletní rekonstrukcí, při níž všechny místnosti dostaly původní dřevěné podlahy, které byly odkryty pod nánosy dalších vrstev. Pokoje jsou vybíleny, dřevěná okna byla vyjmuta, zrenovována a znovu zasazena do zdí.

Nejvýraznější změnou je schodiště, které má skleněné zábradlí. Schodiště tak funguje jako světlovod pro střední část domu.

Přístavba

Jak jsme již napsali, architekti tu sáhli po zajímavém řešení. Postavili sice přístavbu, která je moderní a prosklená, ale protože nebylo možné zasahovat do památkově chráněného domu, je přístavba od domu odtažena o 1,5 metru. Tuto mezeru pak vyplňuje sklo. Díky němu pak proniká i do interiéru starého domu dostatek světla.

Přístavba je obložena vláknocementovými deskami v šedé barvě, které pak volně navazují na podobné, ale světlejší barevné obložení podlahy přístavby i okolí bazénu. Za jedinou minutu pak je možné odsunout všechno prosklení z čelní části i boční stěny a zcela obývací prostor propojit se zahradou a bazénem.

Zajímavý je i interiér přístavby. Ze staré budovy k němu vedou schody ze stejného dřeva, které je na podlaze uvnitř. Zde však, jak jsme už psali, je velkoformátová dlažba. V jedné části přístavby je kuchyně s ostrůvkem a nenápadně, a přesto velmi funkčně řešenou pracovní deskou přiraženou ke zdi domu. V druhé části je pak pohodlné sezení se zavěšeným krbem.