Majitelka pražského bytu 2 + kk o velikosti 42 m² chtěla vyměnit podlahy a většinu vybavení, ale stála o zachování kuchyňské linky. S designérkami Lucií Barešovou a Halkou Freidingerovou ze Studia In2 se nakonec domluvila i na výměně dvířek kuchyňské linky, z nichž některé byly původně červené. Tak, aby mohlo dojít ke sladění barev s ostatními částmi domova a zároveň aby se byt celkově prosvětlil. Jak to dopadlo?

Další tipy, jak šikovně zorganizovat i menší úložné prostory a odekorovat byt, najdete tady:

Zdroj: Youtube

Z čeho se vycházelo

Možná si to nemyslíte, ale mnohé panelákové byty jsou dispozičně šikovněji řešené než některé novostavby. Platí to i v tomto případě. Stačí projít předsíní spojenou s chodbou a zahnout doprava, kde se nachází obývák s kuchyní. Naopak z konce chodby se vstupuje do ložnice, která také není průchozí. Což platí rovněž pro koupelnu i toaletu.

Stěny jako obrazy

Klientka sice bydlí v Praze, ale pochází z Hradce Králové, promítlo se to i do jejího bytu? „Vždycky jsme rády, když máme na začátku proměny příběh. Tady mě napadlo najít dobové fotografie právě tohoto města. Povedlo se a jedna z fotek zobrazující původní domy na místě, kde býval hotel U Zlatého beránka, se stala dominantou obývacího pokoje. Podle ní jsme nechaly vyrobit vliesovou tapetu. Protilehlá stěna je dekorovaná pruhovanou malbou, pro sladění v rámci bytu jsme pruhy použily rovněž v ložnici,“ vysvětluje Halka.

Kratší stěnu u kuchyňské linky zdobí malované stromy, které tvarově vychází z masivní dřevěné knihovny, jež se stala dalším highlightem obýváku, navíce ve 3D provedení. Všimněte si modré „dřeviny“, jde o magnetickou barvu, takže může posloužit i jako netradiční „tabule“ na poznámky.

Zpátky na zem

Pro vyznění každého bytu je důležitá podlaha, a tady šlo doslova o příběh na pokračování. Původně designérky navrhovaly bukové parkety skládané do stromečku. „Takto řešená podlaha by z panelákového bytu vytvořila bydlení zcela jiného charakteru jako mávnutím kouzelného proutku. Buk jsme vybíraly s ohledem na dřevodekor původních interiérových dveří. Nicméně ještě jsme klientce navrhly druhou variantu, že dveře vyměníme za proporčně stejné, ale bílé. A pak by podlaha byla dubová,“ vysvětluje Halka. Třetí alternativou byla vinylová podlaha.

Jak to dopadlo? Vzhledem ke stáří panelového domu a možným "vodním" nehodám i sousedům (parketová podlaha je bezpochyby hlučnější) se klientka rozhodla pro třetí návrh. Tedy pro sympatický kompromis - vinylovou podlahu s dekorem dubu a nové bílé interiérové dveře. A proč je parketový vzor řešený rovně? V době realizace designérky neobjevily vinyl s dekorem stromečku.

Jak obléknout okna

„K oknům tradiční velikosti, pod nimiž je navíc topení, není šťastné dávat závěsy nebo záclony k podlaze. Ale krátké provedení záclon či závěsů do moderních interiérů vnímám jako proporčně špatné, asi jako když neodhadnete délku sukně. Jediné, kam se to podle mě hodí, jsou chalupy a chaty. Proto padla volba na transparentní rolety s digitálním potiskem pruhů, aby se v bytě opakoval stejný motiv. Takové provedení rolet je současně dekorativní,“ uvádí Halka.

Nicméně transparentní rolety příliš nestíní a v noci nijak nezatemňují, proto se zachovaly i původní klasické žaluzie. Ty nadále plní svou praktickou funkci, jelikož okna z obou místností směřují na východ a dopoledne je nutné byt zastínit, zatímco večer ho žaluzie chrání před osvětlením ze sídliště.

Kam s věcmi

Vyřešit úložné prostory v menších bytech je vždycky oříšek. „Ve vstupní chodbě jsem navrhla šatní skříně po celé délce i výšce. Slouží nejen na ukládání kabátů a oblečení, ale také jako úklidová komora a ještě se do ní vešla sušička na prádlo. Další skříně jsem situovala do ložnice na stěnu kolem dveří. Aby vstup do pokoje nepůsobil jako ,tunel´, boční stranu nábytku otevírají police. A u okna je kvůli světlu umístěný velký pracovní stůl, jehož část slouží i jako toaletní stolek,“ vysvětluje Lucie Barešová. Další úložné prostory se nachází v kuchyni, kde se skříňky na jedné straně linky „prodloužily“ až do stropu. Vznikl tak tvarově čistější a ucelenější prvek, navíc boky těchto skříní současně fungují jako krátká dělicí „příčka“ mezi kuchyní a jídelním koutem.

Právě díky těmto změnám mohl zůstat obývací pokoj vzdušný, nezahlcený nábytkem. Což se snad v každém menším bytě dá považovat za malý zázrak.

Zdroj: Studio In2