Teplé tóny barev, použití dřeva a doplňky, které lákají ne na svůj design, ale na pohodlí, to je asi největší přednost této rekonstrukce domu v zátoce Balmain v Austrálii. Návrháři z Thodey Design Architects sice měli docela jednoduchou práci, protože dům sám o sobě je fantastický a na úžasném místě, ale dokážete si představit sem vkládat třeba černobílý minimalistický interiér?

Schody do zátoky

Troufáme si tvrdit, že takový dům by chtěl každý. Prudký svah spadá od silnice k nádherné zátoce, kde se na hladině pohupují bílé plachetnice. Tahle fantastická romantika je podpořena i zajímavým domem, který tu už stál, má nádherný výhled, ohromná okna a také vstup z prvního patra, tedy od silnice.

Rekonstrukce mu měla dát především nový životní prostor a náboj interiéru. Samozřejmě, že i technicky se dům posunul mnohem dál. Například kompletní čelní stěna se zasklením byla vyměněna za novou, funkčnější.

Pojďme se však podívat na interiér. Zde všechno začalo od podlahy, které dostaly leštěnou betonovou stěrku, někde doplněnou o koberce jinde zase jako předěl najdeme dřevěnou podlahu. Interiér pak nabízí zajímavé truhlářské práce – od stropu obloženého dřevěnými deskami přes kuchyňskou linku s ostrůvkem se zajímavě prolamovaným žulovým bokem až po hravé vestavné skříně v šatně i v pokojích. Koupelny pak nabízejí kombinaci leštěného žulového prvku s probarvením a barevných skříněk v pastelových barvách. To vše doplňují bílé dlaždičky, které prostor zase umravňují a pěkně doplňují detaily ze dřeva.

Nová je i terasa, která se obepíná kolem vzrostlého stromu a kde je po straně i menší betonový bazén.

  • Autor: Thodey Design Architects
  • Lokace: Balmain East, Nový Jižní Wales, Austrálie
  • Foto: Anson Smart