Další úpravou prošel zadní vchod, kde byly vyměněny dveře za nové a krásné. Místo papundeklových jsou tam nyní dveře v barvě ořechu, jako okna domu.

Potom se dodělává terasa, aby byla připravena na položení nějakého pěkného povrchu, myslím, že to bude nějaká pěkná dřevěná (imitace) hnědá podlaha, aby se pak hodila k pergole a nábytku.

A to je asi vše, co se stavebních úprav týče. Uvidíme, co přinese září, zdali se vrhneme na dodělávání terasy a pergoly, chodníků, příjezdové cesty, garáže, vjezdové brány, no ještě nám toho chybí hodně z venkovních úprav, a tak čekáme, zdali budeme mít na tyto investice dostatek financí.

Zahrada jak z pohádky

Jinak jsem ale dostala úplně nádherné návrhy zahrady, že mi spadla brada, když jsem se podívala na obrázky, a má fantazie zapracovala a představila jsem si (samozřejmě jsem nejprve přeskočila v mysli fázi realizace) ten vstup k nám na zahradu, otevření branky a potom to WOW!

Nejlepší je to jezírko s mostíkem, u toho lavička, manžel se mě ptal, kde paní vzala do návrhů ten náš baráček a jeho lavičku. Prostě to opravdu vypadá jako zahrada u našeho domu, kam vstoupíte a zapomenete na všechny starosti a strasti a vše tam pokvete a já nebudu muset vůbec trhat plevel a jen se tam budu válet a kochat s knihou v ruce.

Co si nedovedu představit, je realizace a že to tam takto opravdu bude vypadat. Myslím, že to sami s manželem nezvládneme, i když v hloubení děr je jistojistě manžel bezkonkurenční. Tuhle při noční soutěži hasičů se na Mlakách málem utopil dobrovolný hasič, neboť můj muž vyhloubil jámu na sání vody v rybníce a byla opravdu veliká a hluboká.

Ale takové jezírko s mostíkem, to bude možná velké sousto pro nás dva, nevím, zatím jsem mu jen ukázala obrázky a děsně jsem u toho vzdychala, jak je to krásné a jak to takhle chci. Manžel ani nevzdychal, ani nic neříkal, a to nespal. To jsem kontrolovala.

Můj tatíček se vždy jen zeptá, jestli na to máme finance, a tím to hasne. Zatím ne, ale co není, může být a hlavně, ani zahrada se nemusí udělat najednou. I baráček jsme přestavovali a dokončovali přes rok, se zahradou to bude asi dlouhodobější záležitost. VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY, KTERÉ SE VĚNUJÍ REKONSTRUKCI PŘED NASTĚHOVÁNÍM, NAJDETE ZDE Teď se jeden dobrý kamarád mé dobré kamarádky zbavuje rostlin ve své zahradě. A kdo je dostává? Já si pro ně jezdím! Jsou to vzrostlé křoviny, a já tak zakládám živý plot, aby to u nás bylo krásné.

Malý Willie neustále přestavuje ve svém vrbovém týpí, buď betonuje, nebo hloubí jámy, zakládá kompost a sází květiny, prostě přesně kopíruje své rodiče, a tak je to i v životě, takže si dávejte dobrý pozor, co děláte, aby to po vás děti neopakovaly.

Teď čeká naši ves velká událost. Bude veliká svatba. Z jedné strany vsi se žení chlapec a bere si dívku z druhé strany vsi. Začínají se loučit se svobodou v pátek a neděle asi nebude stačit na zotavení se z toho velkého loučení. My tam také budeme a snad v sobotu budu schopná jít změřit trasu maratonu, alespoň jednu otáčku, protože se náš závod blíží a vypadá to na další velkou píseckou akci, 1. Královský maraton je jen jeden (www.kmmp.cz).

Ale řeknu vám, že i když je počasí hnusné, u nás na Mlakách je krásně a lidé stále dobří.