Manželé Hučkovi ze Šaľy vždy snili o tom, že budou bydlet v domě s nízkou spotřebou energie a s velkou zahradou. Mají permakulturní zahrádku, třídí odpad, sází stromy a květiny, zakládají komposty a odmalička k tomu vedou i své děti Kristýnku a Danielka. „Dlouho jsme přemýšleli, jak se pustit do obnovy domu. Odjakživa bylo naším snem bydlet v rodinném domě s nízkou spotřebou energií a velkou zahradou, kde bychom se mohli věnovat zahradničení a pěstování plodin. Pro nás je důležité zanechat po sobě co nejmenší uhlíkovou stopu a tato rekonstrukce je šitá přesně na naše potřeby,“ vysvětluje majitel domu Jozef Hučko, proč zareagovali na výzvu společnosti VELUX a stali se ambasadory iniciativy RenovActive na Slovensku. Návrh budoucího vzhledu domu je okamžitě nadchl. „Z vizualizací jsme byli nadšeni, návrh rekonstrukce se nám velmi líbil.“

Zdroj: VLM

Rozšíření do podkroví

Původní čtvercový dům měl v přední části dva „parádní“ pokoje s okny do ulice a zadní část s několika menšími místnostmi sloužila hlavně jako servisní zázemí. Právě do zadní části domu se nyní přesunulo obytné srdce domu. Velké prosklené plochy a otevření obytného prostoru směrem do zahrady propojilo dům s okolím.

Jak vypadal dům před rekonstrukcí:

„Z architektonického hlediska jsme zachovali původní výraz domu. Drobnými stavebními úpravami jsme vyčistili půdorys, jinak jsme dispozici spodního podlaží neměnili. Zachovali jsme původní trámy či cihly, z nichž jsme vyzdili stěnu v nové koupelně. Ze stavby domu jsme neodvezli ani kilo sutě. Snažili jsme se vše recyklovat – a podařilo se. Moderní vzhled jsme docílili výběrem materiálů. Kouzlo domu se projevuje v drobných detailech, jako je například hladká krytina nebo hranaté okapy. Uvnitř jsme se zaměřili zejména na vytvoření komfortního bydlení. Na to nám stačily jednoduché kroky a materiály, které podporují zdravé mikroklima,“ komentoval rekonstrukci architekt Marek Petrík.

Jak vypadá dům po rekonstrukci:

Využitím potenciálu horního patra se do té doby nepoužívané prostory změnily na obytnou plochu vysoké kvality. Přibyly dvě nové koupelny a celková užitná plocha se zvětšila o 35 % na 115 m² a dispozičně z 2 + 1 na 4 + 1. Přestavbou podkroví vznikl prostor s velkým množstvím přirozeného světla, účinnějším větráním a lepší regulací tepla. Zvětšovat obytnou plochu díky využití podkroví je ekonomičtějším řešením než přístavba, protože nemusíte budovat základy, podlahu a střechu. „Propojení obytného prostoru se zahradou a jeho otevření do krovu přineslo domu zcela novou kvalitu bydlení,” říká Martin Doršic, autor projektu.

Schodiště pro větrání

Přirozeného světla není nikdy dost, proto architekti navrhli nejen velká fasádní a střešní okna, ale i světlíky či světlovod VELUX do koupelny v přízemí. Vyrovnané rozložení oken zajišťuje příjemné a světlé vnitřní prostředí s velkým množstvím vzduchu v každé místnosti a v každém patře. K tomu přispívá i otevřená schodišťová šachta, která zajišťuje kvalitnější distribuci denního světla do všech pater včetně centrálních místností a účinné větrání prostřednictvím komínového efektu. Ten současně pomáhá odvádět vlhký odpadní vzduch střešními okny VELUX v horní části schodiště, přičemž otevřenými okny a dveřmi proudí do domu čistý vzduch.

Zdroj: Velux RenovActive