Dům stojí nedaleko Prahy a majitelé chtěli výrazně zlepšit interiér, který výrazně nevyhovoval. Přizvali si k tomu Janu Schnappel Hamrovou, architektku studia Objectum, která i přes zachování objemových poměrů udělala celkem radikální řez.

Podlahy a kuchyně zůstaly

Z časových a finančních důvodů byly zachovány podlahy a také kuchyně. Ve zbytku domu byly vybourány mnohé lesklé dýhové vestavby, které interiér příliš zatěžovaly. Stejně tak se musela architektka vyrovnat s mnoha úrovněmi stropu. S tím se vypořádat v tak krátkém čase a bez stavebních úprav nešlo moc dobře. A tak v obývacím pokoji alespoň došlo k zatemnění prolomeného stropu cementovým potěrem a jeho osvětlení liniovým podsvícením.

Noví majitelé chtěli z domu udělat místo, kde se jim bude nejen skvěle žít a budou mít radost z prostoru s přírodními materiály, ale také zde budou moct vystavit všechna umělecká díla vlastněná ve své sbírce.

Přírodní nejen na pohled

Většina materiálů použitých v interiéru je skutečně přírodních. Je tu lněná látka na pohovce, ručně vyráběný vlněný koberec, mramorové stolky a hlavně zelená stěna vestavěná do knihovny. Dotek přírody tak je bezprostřední a nikoli jen „na oko“.

Televizní stěna slouží také k vystavení uměleckých předmětů, stejně jako několik dalších knihoven, polic a etažérů. Zajímavý je mramorový stůl, který osvětluje unikátní zavěšený skleněný lustr od českého výrobce Bomma.

V horním patře najdeme ložnice, které jsou vytvořeny přesně podle požadavků jejich obyvatel. Majitelé spí v ložnici, které je jak lehká přírodní oáza s bílými a béžovými tóny, mladší dcera sice ještě mít vlastní přání nemohla, ale zajímavá tapeta na stěně za dětskou postýlkou s baldachýnem nebo efektní vestavěná skříň ji určitě v dalších letech budou těšit. Pokoj pro dospívající dívku byl vyroben podle jejích preferencí v bílé barvě s růžovými akcenty. Majitelova pracovna je opět místem pro vystavení pěkných uměleckých děl. Psací stůl je vyrobený na míru a kombinuje mramor a dřevo.

  • Projekt: Přírodní interiér
  • Lokace: Česká republika
  • Foto: Tomáš Slavík
  • Autor a zdroj: Objectum / Jana Schnappel Hamrová