Majitel, materiálový inženýr z Jet Propulsion Laboratory, což je laboratoř pro vývoj motorů kosmických lodí NASA, prokázal svou technologicky zaměřenou mysl. Zadal zcela přesný požadavek: ke stávajícímu domu s dvojicí ložnic přidat ještě dvě ložnice a dvě koupelny. Fasádu nejlépe přírodní, ale nechce se o ni starat. Stromy, které jsou na pozemku, především starý dub v přední části, nesmí být poškozeny, natož pokáceny.

Zdroj: VLM

Všechno jde, když se chce

A tak architekti připravili návrh, kdy části bungalovu odstranili střechu a nasadili nahoru další patro. To shlíží přímo do dubu. Velmi těsně. Ovšem všechno mělo nějaké problematické místo.

Především dům samotný nebyl stavěn na to, aby na sobě nesl ještě zátěž dalšího patra. To architekti vyřešili tím, že přední stěna a zadní trakt vlastně získaly nové nosné zdi. Ty už hmotnost nadstavby unesou. V obrázcích pak můžete tyto doplňkové zdi najít zakreslené žlutou barvou.

A co dub?

Dub byl také problém. Nejenže jej nechtěl poškodit majitel, ale ani zákony. Je totiž chráněný. A tak stavbu tak blízko ke stromu museli schválit úředníci. Ale klaplo to.

Na bungalov tak byla nasazena nástavba se sedlovou střechou, která je usazena příčně na současnou linii hřebene. Je celá obložena cedrem a prosklený štít s 28 menšími okny kouká zblízka do dubu.

I v zadní části se objevilo několik změn. Ta největší pak je v instalaci velkých oken, která vedou na zahradu.

  • Projekt: Tree House
  • Lokace: La Crescenta-Montrose, Kalifornie, USA
  • Podlahová plocha: 185 m2
  • Foto, autor a zdroj: LOC Architects