V dnešním dílu našeho seriálu bude řeč o podkrovní koupelně. Kromě toho, že projdeme s majiteli rekonstruovaného domu aktuální stav jejich již tři čtvrtě roku trvající odysey, podrobně vás seznámíme s technickým řešením koupelny a WC ve stísněném podkrovním prostoru.

„Podkroví jsme nechtěli nijak zvyšovat ani měnit, proto zůstalo jako u původního domu. Na jednu stranu to byla výhoda při ohlášení stavby na stavebním úřadě, na stranu druhou nám de facto původní „technická“ půda poskytla pro rekonstrukci jen velmi omezené prostorové možnosti,“ říká na úvod majitel domu. Nejprve chtěli majitelé při rekonstrukci v prvním patře postavit jen WC, nakonec se ale rozhodli doplnit ho o malou koupelnu se sprchovým koutem.

„Kdo někdy cestoval na lodi, zná tu miniaturní kombinaci toalety a sprchy. Tak nějak to tam bude,“ směje se v miniaturním prostoru v podkroví majitel. Při plánování sádrokartonových příček, které vymezí tuto nejmenší místnost celého domu, se počítal doslova každý centimetr.

„Abychom netříštili beztak již malý prostor kombinací dlažby a obkladů, rozhodli jsme se celý prostor vymalovat speciální voděodolnou barvou. Konkrétně jsme zvolili dvousložkovou barvu, při jejíž aplikaci je důležitá hlavně správná příprava podkladu,“ popisuje stavbyvedoucí. Protože nahoře jsou všude šikmé stropy, bude i koupelna spíše doplňující alternativou při příjezdu návštěv ke spodní prostorné koupelně. Protože jsme majitele i stavbyvedoucího podrobně vyzpovídali, tady je shrnutých několik důležitých rad a postřehů. Třeba se vám budou při stavbě nebo rekonstrukci té vaší koupelny hodit.

1. Každý výrobce sanitární keramiky má v nabídce „zkrácené“ toalety: ušetříte tak 8 - 9 centimetrů směrem do prostoru. 2. Pokud použijete vestavěné WC, dalších několik desítek centimetrů v malé místnosti se dá ušetřit tím, že splachovací nádržku přesunete do sádrokartonové zdi ve vedlejší místnosti (viz foto). 3. Není nezbytně nutné použít keramický obklad nebo dlažbu, u malých místností lze prostor opticky zvětšit například výraznou barvou. V sortimentu výrobců jich najdeme celou řadu – volte kvalitní osvědčené značky, které vám budou schopné poskytnout i odpovídající poradenství a doporučit, jak postupovat. 4. Samozřejmě prostor lze ušetřit také posuvnými dveřmi: například do pouzdra ve zdi. 5. Dbejte na správnou volbu svítidel, nad sprchu použijte nízkonapěťové světelné zdroje určené právě do koupelen.

-var- / foto: archiv

Příště: Podkrovní ložnice