Velmi úzké a dlouhé domy v Amsterodamu nemají zrovna moc ideální prostory pro rekonstrukce. Studio i29 ale navrhlo dům, který prostor využívá perfektně a historické interiéry spojuje s novodobým využitím, barvami i vybavením.


Barevné oddělení


Nový interiér barevně zvýrazňuje různé oblasti, což dává nový pohled na památku. Původní detaily jsou různě odhaleny nebo skryty v barevných místnostech. Pro vytvoření nečekaných pohledových linií a prostorového zážitku jsou prostory propojeny tím, že umožňují pokračování barev nebo povrchových úprav z jednoho prostoru do druhého. Jsou tak perfektně rozpoznatelné původní části a zásahy designérů z i29.

Zdroj: VLM


Kuchyňský prostor v přízemí je obtažen bílým betonem, světlými stěnami a na míru navrženou dubovou kuchyní a jídelním stolem. Zeleně prosklený prostor vyznačuje skrytý pokoj pro hosty, který je plně vybaven vlastní koupelnou a vstupem do zahrady. Kuchyň je vizuálně propojena se studovnou nahoře přes šedou mozaikovou dubovou stěnu, která také tvoří krásný vstup do horní místnosti. Stejná šeď pokračuje v obývacím pokoji, ale v látkovém akustickém obkladu stěn. Za otáčející se knižní stěnou v obývacím pokoji je další skrytý prostor kompletně v uklidňující modré povrchové úpravě pro čtení nebo odpočinek.


V patře lze vstoupit do ložnice. Je luxusní a pohodlná a je obarvena pouze čistě bílou barvou. Hlavní ložnice s původní střešní konstrukcí je oddělena od koupelny zrcadlovým prostorem, který uzavírá jak schodišťovou šachtu, tak sprchový kout. Sprchové stěny jsou obloženy obousměrnými zrcadly, která poskytují přímý výhled na kanály. V přilehlé koupelně je tradiční japonská vana a volně stojící ladící umyvadlo ze dřeva.


Druhá ložnice pak nabízí úzký, až stísněný profil, který je ještě podpořen tmavou výmalbou.

  • Projekt: Canal House
  • Autor: i29
  • Lokace: Amsterodam
  • Podlahová plocha: 119 m2
  • Foto: Ewout Huibers