Starý dům, kterých najdeme v našich obcích stovky. Nezateplený, se starým plynovým kotlem, litinovými radiátory a ohromnou spotřebou energií na vytápění. Tohle je ukázka toho, jak právě takový dům upravit, a jaké konkrétní peníze se ušetří. Samozřejmě, že se šetří na více místech. Základem je zateplení, protože je hloupost vyrábět teplo a pak ho nechat utéct. Se zateplením souvisí i pořádná okna. Když je zatepleno, je třeba investovat do lepšího zdroje tepla. Zde si pořídili tepelné čerpadlo. Pojďme se na dům podívat srovnáním a konkrétními daty.


Původní stav domu:

  • Datum výstavby: 1973
  • Parametry: dvoupatrová stavba, ze ¾ podsklepená, půda, sedlová střecha, původní okna
  • Topný systém: běžný plynový kotel, bojler 115 l, litinové radiátory
  • Vytápěná plocha: 210 m2
  • Původní spotřeba energií: 40 MWh/rok (reálné měření za 3 roky provozu)


Provedená opatření ke snížení nákladů za energie:

  • Výměna oken za dvojsklo s profilem se dvěma těsnícími rovinami – spotřeba 36 MWh/rok
  • Zateplení polystyrenem o tloušťce 12 cm – spotřeba 26 MWh/rok
  • Výměna zdroje tepla za tepelné čerpadlo ACOND – spotřeba 3,9 MWh/rok (změna zdroje energie z plynu na elektřinu)

Výměnou oken, zateplením a instalací tepelného čerpadla se roční náklady na energie sníží na 48 000 Kč. Jde tedy o roční úsporu 100 000 Kč.

Tepelné čerpadlo i před rekonstrukcí?

Tepelné čerpadlo i před rekonstrukcí?

Moderní čerpadla jsou dnes dimenzovaná tak, aby dokázala vytopit dům i jen po částečné rekonstrukci. Například tepelné čerpadlo ACOND PRO R, které je určené právě pro rekonstrukce, dosahuje výkonu 3-18 kW, a zvládne tedy bez problémů vytopit drtivou většinu rodinných domů. Může pracovat o výkonu až 18 kW, ale pokud dům zateplíte a vyměníte okna, jeho výkon se automaticky sníží.

Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND.

Jak to zde bylo s okny?

Jak to zde bylo s okny?

Právě okna patří v obálce budovy k nejslabším místům. Špatně usazenými a nekvalitními okny unikne z interiéru až 60 % tepla, jejich výměnou můžeme uspořit až čtvrtinu tepla v závislosti na původním stavu oken a zvycích domácnosti. Tento údaj vychází z případu, kdy původní okna byla špaletová se zkříženými křídly, která byla nahrazena okny s izolačním trojsklem a středovým systémem těsnění. Na modelovém případu 50 let starého domu s původními okny to vychází v průměru na 10 % úspory tepla, opět v závislosti na zvycích domácnosti. Pokud je u oken také venkovní stínění a pravidelně se používá, úspora se ještě zvýší. Pro zamezení nežádoucího úniku energií musí okna splnit přísné podmínky na tepelně izolační vlastnosti. Klíčové je jak jejich špičkové provedení a použití kvalitních materiálů, tak i profesionálně provedená montáž.
Ing. Milena Tomčíková, produktová manažerka značky VEKRA