Majitelé bratislavského bytu o podlahové ploše 110 m2 tráví většinu roku na cestách. Od nového bydlení proto očekávají, že se stane základnou pro jejich kosmopolitní způsob života, odkud mohou vyrážet do celého světa. Vzhledem k historické lokalitě chtělo studio Perspektiv bytu navrátit jeho původní charakter, který už v době svého vzniku symbolizoval vysoký standard bydlení.


Investor neměl v úmyslu dělat kompromisy. Perspektiv tým proto čekal náročný úkol s členěním prostoru tak, aby v interiéru promítli vše, co si klient přál: dostatek úložných prostor v každé části bytu, krb, dva dětské pokoje, ložnice s walk-in šatnou, technická místnost a v neposlední řadě také tři koupelny. „Dispoziční řešení prošlo kompletní proměnou, každý milimetr v bytě má svůj účel. A to i na místech, do kterých byste to neřekli. Úložný prostor a praktičnost při návrhu hrály velkou roli,“ popisuje architekt Ján Antal.

Čtěte také

Příspěvek na elektřinu a plyn

Čtěte také

Úsporný tarif. Co to je a komu pomůže s placením energií?


Špičkové materiály


Kultivované zákoutí architekti postavili na záměrném kontrastu jemné palety barev a výrazného křemene z Brazílie. V interiéru se objevují materiály bohaté na struktury, texturu a profilaci. Tento základ kombinující přírodní a tmavě mořený dub tvoří nadčasovou kulisu pro designové doplňky a solitéry.


Perspektiv byt rozdělil na denní a noční část, přičemž vstupní zónu představuje kuchyň se společenskou místností a přilehlou toaletou pro návštěvy. Středobod vstupní části zaujímá elegantní kuchyně s exotickým kamenem z Brazílie doplněná o vestavěnou vinotéku. Pro kulinářský zážitek rodina nemusí chodit do restaurací a díky profesionálně vybavené kuchyni zvládne přípravu v pohodlí domova. Rodinná večeře se pak může odehrávat u kulatého stolu v obývací části, jež oživuje organické svítidlo Soap od Bomma.


Pro navození té správné večerní atmosféry lze také zapálit krb. V prostoru se na stěnách objevují kazetové obklady, jež dodávají elegantní vzhled a současně zajišťují odolnost vůči dětské kreativitě. Součástí jsou i zrcadlové plochy, které opticky zvětšují prostor a dodávají na hloubce průhledů.


Soukromá, intimní část bytu je oddělená od té společenské, kde se nacházejí tři ložnice a dvě plnohodnotné koupelny. Obývací pokoj s ložnicemi propojuje chodba, jejíž stěnu lemují atypické vestavěné skříně, které rodina se třemi dětmi pro ukládání nezbytností ocení.


Přiléhajícím dětským pokojům vévodí na míru navržený atypický nábytek s měkkým kobercem na podlaze. Poslední ložnicí v bytě je ta rodičovská, na kterou navazuje walk-in šatna. Pro ucelenost interiéru zde architekti opakují prvky kazetového obkladu a zrcadel na stěnách. Skrytým, avšak nepostradatelným pomocníkem je také technická místnost s prádelnou.


Byt protkaný technologiemi


Jedním z klientových požadavků byl důraz na technologie a chytrou domácnost. Autoři proto navrhli řešení, které zajistí komfort a ušetří čas i prostředky. Jedním z nich je topení a chlazení pomocí tepelného čerpadla, jehož rozvody vedené podél oken neovlivňují vzhled interiéru.

Čtěte také

Dům Xavier

Čtěte také

Majitel postavil nádherný bílý dům a zrušil plot


Inteligentní, stmívatelná světla zase jednoduše vykouzlí atmosféru, kterou klient v danou chvíli preferuje, ať už se jedná o komorní atmosféru v koupelně, nebo podsvícení chodby díky nástěnným podlahovým světlům. Při odchodu z bytu pak stačí jeden klik na telefonu, díky čemuž se vypnou všechna světla v bytě. Vychytávkou jsou také motorické závěsy, které lze zatáhnout pouze pohybem ruky, nebo lze v aplikaci nastavit čas otevření a mít tak příjemnější ranní vstávání.

  • Realizace: 2022
  • Plocha: 110 m2
  • Foto: Matej Hakár
  • Architekt: Perspektiv
  • Autorský tým: Ing. arch. Ján Antal
  • Spolupráce: Ing. arch. Martin Pavlíček
  • Zdroj: Studio Perspektiv