Rekuperační jednotky se liší svým výkonem tak, aby vyhovovaly objektům různých velikostí. Pro byt je dostačující jednotka zhruba o výkonu do 80 m³/ hod., pro obytný dům o obytné ploše do 200 m² je potřeba jednotka o výkonu 270 m³/ hod. Současně mají některé jednotky podle typu zabudován i systém obtoku vzduchu mimo výměník, který je využíván v teplém letním období, kdy nám rekuperace může nahradit klimatizaci - přehřátý objekt je ochlazován chladnějším vzduchem zvenku.

ČTĚTE TAKÉ:

Jednotky bez ovládací elektroniky mají dva režimy chodu - nízký a vysoký, a přepínají se manuálně, druhým typem jsou automatické jednotky, které je možné nastavit podle vlastních potřeb, pokud jde o intenzitu větrání v určitých denních dobách a podobně. Podle typu je možné na ovládací jednotku připojit také externí čidla, například pro měření vlhkosti, obsahu CO2 ve vzduchu nebo pro zvýšení výkonu například při rozsvícení světla na WC.

Nejmodernější systémy měření a regulace umožňují ovládání všech funkcí digitálně, přes dotykový displej, případně je možná i správa přes internet. Uživatel tak může nastavit požadovanou teplotu v interiéru, časové spínání pracovních režimů a vzduchový výkon v procentech. K některým rekuperačním jednotkám je možné dokoupit tzv. cirkulační režim pro noční předchlazení nebo předtopení objektu. Kvůli velkému výkonu je nutné u rekuperačních jednotek zajistit také odmrazování při případném namrzání výměníku v zimním období.

Foto: Atrea, Regulus