Atelier A69 tvoří architekti Boris Redčenkov, Prokop Tomášek a Jaroslav Wertig a jejich spolupracovníci. Zakladatelé studia mají společný rok narození -1969 - který je obsažen v názvu, a zároveň provokuje otázku, zda architekti, kterým je dnes pouhých šestatřicet, mají vůbec co vystavovat. Jejich vzestup je však pozoruhodný - rodáci z Františkových Lázní a Liberce se po studiích na ČVUT v Praze vrátili do západních Čech, založili kancelář v Chebu a v tamním regionu zpracovávali významné zakázky, ke kterým by se zřejmě v tvrdém konkurenčním prostředí Prahy nedostali.

Po několika letech bylo zřejmé, jaký mají potenciál, a vyhráli výběrová řízení na nové obytné domy v Praze; Villa Park Strahov už stojí, Central Park Praha na žižkovské Parukářce se stavět začíná. "Atelier A69 je dnes jedním z nejzajímavějších u nás," říká Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera. "Jeho způsob uvažování o architektuře patří k tomu nejkvalitnějšímu, co v Čechách najdete."

Právě jejich způsob myšlení a přístup k navrhování je výjimečný - architekti do každého projektu vnášejí originalitu a na každý další se dívají novýma očima. "Jejich" Anglická ulice ve Františkových Lázních připomíná kolonádu, protože pojednali pouliční lampy jako sloupoví; vila Lea pro dr. Petáka tamtéž vychází ze základního principu megalitické architektury - kromlechu, kdy na čtyřech stojících blocích leží hmota pátého; soukromý "dům - plot" v Chebu je skvělou ukázkou, jak se dnes zhostit klasického modelu atriového domu a nabídnout klientům úžasnou privátní zahradu, atd. atd. Základní myšlenka je vždycky jasná a jednoduchá, většinou jde o známý princip, "zremixovaný" do aktuální podoby.

"Vnímáme ducha doby, který se musí odrazit v tom, co vytváříme," říkají architekti. "Někdy jsou to jen náznaky, někdy jakýsi společný fundament. Někdy to dokonce dojde až do formální podobnosti…" Možná i proto připomíná pohled z bytů plánovaných na Parukářce slavnou fotografii hollywoodského domu od Pierra Koeniga ze 60. let, kdy z obývacího pokoje vidíte noční panorama rozsvíceného města. Mimochodem právě tento rezidenční komplex stojí za zvláštní pozornost - jde totiž o první vlaštovku moderního rozvoje Žižkova, která přináší unikátní koncept bydlení, oceňovaný obyvateli světových metropolí, od New Yorku přes Paříž a Londýn až po Tokio.

Architekti z A69 přistoupili originálně I k expozici výstavy, takže zde nebyla vidět záplava pracovních skic, půdorysů a fotografií (to všechno najdete v katalogu), ale sedm jednotlivých instalací, které odhalují základní principy konkrétních projektů. "Architektura pro nás dnes už daleko víc než cokoli jiného představuje téma struktury," říkají architekti k výstavě. "Struktura pak vytváří harmonii. A my najednou zjistíme, že nejde jen o dokonalost jednoho nebo druhého motivu, ale o vztahy, které mezi sebou vytvářejí. Když je ten vztah nový, vnímáte jej jinak. Nově."

O výstavě A69: remixy17. ledna 2006 - 26. února 2006, Praha, Galerie Jaroslava Fragnera Výstava volně navazuje na předchozí prezentace tvorby generačně blízkých ateliérů: nizozemského studia Neutelings Riedijk Architects a rakouského Querkraft a nabízí tak porovnání v evropském měřítku.Další informace o projektech a realizacích A69: www.a69.cz

Snímky archiv A69S použitím materiálů GJF a A69 -var-