Třeba právě vám poslední rok a půl vnukl myšlenku, že by si jídelna zasloužila proměnu. U jednoho stolu jsme trávili přece mnohem více času než dříve. Možná z radosti, protože jste si byli vzácní. Nebo z nutnosti, ke které vás dovedl home office. Tak pojďme na to s centimetrem v ruce.

Stále platný trend? Propojování

Generace našich rodičů byla zvyklá na samostatnou kuchyni a jídelnu, panelákové byty zase daly vše do jedné místnosti. Koncem minulého století společně s novou výstavbou došlo k zásadní proměně: kuchyně, jídelna a obývací pokoj odstranily příčky. Abychom si byli blíž. Navíc mnohdy lze hlavní obytný prostor rozdělit, ideálně skleněnou posuvnou příčkou, kvůli dobré světelné propustnosti. Případný nedostatek světla vyřeší závěsná lampa přímo nad jídelním stolem. Při její instalaci dbejte na to, aby visela tak akorát nízko a nepřekážela ve výhledu na ostatní. Když bude mít bílý nebo světlý vnitřek stínidla, lépe odrazí světlo do prostoru.

Hlavně hodně místa

Jídelní kout by neměl být daleko od kuchyně a zároveň ani moc blízko, aby si zachoval určitou intimitu. Stejně tak může být na závadu umístění poblíž dveří nebo průchozí zóny do dalších pokojů. Tohle platí pro vícečlenné rodiny. Když jsou doma dva nebo jen jeden, umístění nehraje tak velkou roli. Nicméně doba se změnila v tom, že se častěji navštěvujeme, pak i byt běžně „obsazený“ jednou osobou může mít doma maxi stůl třeba pro 6 až 8 hodovníků.

Řečí čísel

Stůl pro čtyřčlennou rodinu by měl mít alespoň 80 cm na šířku a 120 cm na délku (vize je 60 cm šířky na 1 osobu), ale to je opravdu minimum. Větší komfort poskytne stolová deska široká 90 cm a klidně i 100 cm, a pokud k vám chodí návštěvy, protáhněte délku na 160 cm a více. Jednoduše si spočítáte, že pokud u sebe budou sedět tři lidé a naproti další tři, stůl by měl mít na délku 180 cm. Jeho výška se v optimálním případě pohybuje mezi 72 až 78 centimetry a určitě ho pořizujte společně se židlemi. Některé stoly mají lub, nebo třeba i skryté zásuvky na drobnosti, a mohlo by se stát, že se prostorově výraznější spolustolovník pod stůl vejde jen tak tak.
Na židle počítejte s asi 70 cm manipulačního prostoru a bude-li jídelní kout blíže u zdi, vhodnější je až 100 cm. A v případě, že máte stůl napojený na kuchyňskou linku a z druhé strany linka pokračuje, nechte mezi nimi volno optimálně 120 cm. Sedák běžné jídelní židle má být asi 45 cm nad podlahou, plus minus 3 centimetry.

Čtěte také

Čtěte také

Rychlá a zdravá snídaně sází na ovesné vločky

Podle možností i zvyklostí

Jak to nakonec dopadne? Teorie je jedna věc a prostorové možnosti a vaše zvyklosti druhá. Ale vždycky si můžete pomoci. Když máte doma místa méně, poslouží stůl rozkládací, a tlačenice se židlemi vyřeší přidání jedné lavice. Zejména mladší generace nemá s alternativním sezením problém. A jak to máte vy?