„Když jsme do domu přišli poprvé, byly omítky plesnivé, dům měl fasádu na několika místech poškozenou a bylo jasné, že přijde chvíle, kdy dojde i na toto,“ říká na přivítanou majitel s termoskou horkého čaje. Je začátek nového roku a rekonstrukce rodinného domu ze třicátých let, kterou týden co týden sledujeme v jednom českém městě, se přehoupla do své druhé poloviny. Postupně jsme vám představili vyklízení, bourací práce, novou střechu i smělé plány, které majitelé ale musejí i s ohledem na rozpočet stále hlídat.

„Možností, jak sanovat takový starý dům, je hned několik,“ doplňuje stavbyvedoucí a dále popisuje: „…kdyby chtěli manželé dům celoročně obývat, určitě bychom jim doporučili zateplit fasádu, udělat kompletní nové omítky a tuto problematiku systémově řešit.“ Protože jde o nízkorozpočtovou rekonstrukci, navíc s jasným záměrem dům využívat pouze na víkendy, padlo rozhodnutí pouze vyspravit venkovní fasádu, změnit její barevnost a nechat dům tak, jak je. „Chceme se od tmavě šedivé, která na nás působí depresivně, posunout spíš k nějaké světlejší, krémově bílé s šedivými prvky, jako jsou šambrány kolem oken,“ upřesňuje majitel domu úvahu o řešení venkovní fasády.

„Uvnitř pak bude klasická jádrová omítka, bíle vymalováno, maximálně doplníme nějaký barevný akcent,“ říká dále. Znovu se vracíme k již několikrát řečenému: dům bude kombinací dřeva, kamene a bílých omítek. Inspirace skandinávskými interiéry s klidnou, monochromatickou barevností mezi bílou a šedivou bude uplatněna i zde.

Naše tipy:

  • Pečlivě zvažte, jak fasádu a omítky řešit. Zvláště u starého domu hrozí, že se po zateplení změní mikroklima a bude plesnivět.
  • Nechte si od odborníka poradit, jaké materiály a technologie použít na fasádu.
  • Vizualizace nebo zákres do fotky vám pomůže zvolit správnou barevnost.

Foto: archiv autora Příště: Druhé kolo je za námi: celková rekapitulace