Tohle je typický problém úzkých řadovek, které se stavěly ve Velké Británii, Kanadě, Dánsku nebo Austrálii. A právě z Austrálie je dnešní návštěva bytu, který dostali za úkol zrenovovat architekti ze studia The Stylesmiths pod vedením Rose Sorkheh.

Jde o dvoupatrovou jednotku, která nemá problém s místem. Má problém s rozmístěním. Má problém s úzkým prostorem, který není širší než průměrný český obývací pokoj v paneláku. Jenže ta délka…

Jde to!

Architekti se rozhodli, že splní majitelům jejich přání, které oni sami považovali za nesplnitelné. Chtěli mít kuchyni takovou, aby se v ní dalo pracovat i konverzovat s přáteli, kteří sedí poblíž. Takže třeba takový bar nebo nějaké jednoduché posezení… Jenže dejte do úzkého prostoru bar se židličkami. V té chvíli nikdo neprojde kolem. Jenže architekti posunuli kuchyňskou linku naproti schodům. Zdá se to jako ještě horší řešení. Jenže pod schody umístili jen úzkou lavici s úložným prostorem, kde může návštěva sedět a povídat si s majiteli. Vzhledem k její šířce tak zbyl prostor i pro bar a židličky!

Čtěte také

Vytyčení pozemku pro katastrální mapu

Čtěte také

Jak správně a přesně vytyčit hranice pozemku

Jinak byt má v této části podél stěny rozsáhlou vestavěnou skříň. Výrazně se tak rozmnožily prostory pro ukládání, aniž by byl prostor roztříštěn. Vše působí luxusně a uhlazeně, a to i díky perfektnímu výběru barvy dřeva – jde o dub s jasanovým podtónem. Je to takový zlatavý nádech, který skvěle ladí s bílou výmalbou.

Zajímavá je část, která je na protější stěně, mezi jídelním stolem a kuchyní. Standardně je to skříň s nikou, ale jde vlastně o jeden z pracovních koutů v bytě. Když se otevře další část, je tu bar i s kávovarem.