Mohlo by se zdát, že výrobci reproduktorů jsou velmi konzervativní. Používají osvědčené konstrukce a kladou velký důraz zejména na co nejkvalitnější reprodukci a špičkový zvuk. Sázejí na osvědčené a nepřekonané vlastnosti dřeva a design pro ně hraje vedlejší roli. Ovšem s rozvojem moderních technologií přicházejí nové materiály.

Je dřevo minulostí?

Progresivní materiály dokážou do jisté míry zastoupit zdánlivě nenahraditelné dřevo a ve vzhledu reproduktorů způsobit malou revoluci. Na trhu se tak díky nim objevují reproduktory různých tvarů, velikostí a barev, oslovující nejen mladou generaci, ale také milovníky krásného designu. Najdeme je mezi multimediálními reproduktory, v soustavách domácího kina i mezi reprosoustavami určenými pro poslech hudby.

Nejen design

Vzhled je sice poměrně důležitým kritériem výběru, ale i tady platí, že nelze vybírat pouze očima. Důležité jsou i ostatní smysly, v tomto případě zejména sluch. Spoléhat na to, že stačí dostatečně investovat do kvalitního hi-fi vybavení, je velký omyl. Paradoxně platí, že špičková hi-fi soustava nedostatky reproduktorů ještě zdůrazní, a je pozdě litovat, že jste právě jim nevěnovali dostatečnou pozornost.

Lze šetřit?

Na druhou stranu je třeba říct, že pokud nemáte dokonalý sluch, nejste hudební nadšenci a u oblíbené hudby relaxujete zřídkakdy, není důvod utrácet za reprosoustavu horentní sumy. Pokud si nejste jistí, co je pro vás to pravé, navštivte poslechové studio a poraďte se s odborníky. Těžší to samozřejmě budou mít milovníci symfonické hudby nebo jazzu, ale právě jim se výjimečná péče při výběru určitě vyplatí.

Kam s nimi?

Reproduktory umístěte v pokoji tak, aby s místem poslechu tvořily rovnostranný trojúhelník. Výškový reproduktor má být zhruba ve výšce uší sedícího posluchače. Neumisťujte je u zdrojů tepla nebo na přímém slunci a vyhněte se také těsné blízkosti televizní obrazovky, neboť magneticky nestíněné reproduktory mohou barevně deformovat obraz.

Prostorový zvuk

Složitější 5.1 soustavu, obvyklou například u domácího kina, rozestavte podle stejného klíče. Zadní reproduktory, které pomáhají vytvořit prostorový zvuk, zavěste přibližně do výšky uší. Chcete-li zabránit případnému mechanickému poškození dřevěné podlahy nebo nábytku, použijte pod instalační hroty reprobeden podložky.

Takže si shrňme

Skvělé hudební vlastnosti reproduktoru nebo soustavy jsou samozřejmě důležité, ale musí také vizuálně respektovat zbytek interiéru. Kvalitní zvuk nevytváří pouze samotná reprosoustava, ale i zbylé komponenty. Klaďte stejný důraz při koupi i na samotný přehrávač a zesilovač. Reproduktory si před koupí raději poslechněte. Většina prodejců umožňuje vyzkoušet si zboží například poslechem vlastní přinesené hudby. Důležité je rovněž renomé značky. Žádná z firem, které si vydobyly ve světě audiotechniky dobrou pověst, ji neohrozí nekvalitním výrobkem.

-jop-Foto: Bang&Oluvsen, Harma, www.symbiodesign.cz