Většinou není nijak obří, přesto přenosný reproduktor dokáže „komunikovat“ například s chytrým telefonem, tabletem, stolním počítačem i notebookem nebo televizorem.

Technologické možnosti

Všem, kteří si s moderními technologiemi extra netykají, připomeňme: přenosné reproduktory se často označují jako BT. Což znamená, že připojit je lze obecně na vše, co disponuje bezdrátovou technologií Bluetooth. Reproduktor pak zvládne přenos asi do vzdálenosti 10 metrů, ale nové výrobky s Bluetooth ještě více, třeba i několik desítek metrů v otevřeném prostoru. Dobře známé je také Wi-Fi, reproduktory připojené přes tuto technologii se používají hlavně doma, dosah je větší než u Bluetooth. A některé reproduktory nabízí obě možnosti, v interiéru využijete Wi-Fi, a když jste venku, připojíte se přes Bluetooth.

Výkon, nabíjení, výdrž

Malé reproduktory můžou mít výkon třeba jen kolem 10 W, nebo do 40 W, ale i významně vyšší. Jejich integrovaná baterie (akumulátor) se nabíjí přes kabel s konektorem microUSB (starší standard) nebo USB-C (novější standard). Když si koupíte reproduktor se stejným typem nabíječky, jaký máte na svůj mobil či tablet, nemusíte nic řešit. Při zapojení do sítě budete potřebovat audio kabel 3.5 mm jack.
Po nabití vydrží v provozu řadu hodin, za dobrý průměr se považuje 8 až 10 hodin, ale může to být méně i více. Obecně platí, že výdrž rovná se poměr kapacity akumulátoru versus výkon hlasitosti. Čím hlasitější, tím větší spotřeba. Čím větší akumulátor, tím zase delší výdrž, ale zároveň větší hmotnost. Hledejte, co vám bude nejvíce vyhovovat. Rozhodujte se také podle toho, zda reprák budete častěji využívat na jednom místě, přenášet z místnosti do místnosti, případně brát na cesty.

Bezpečnost a ovládání

U domácího reproduktoru to extra řešit nemusíte, ale pokud ho chcete mít také v koupelně nebo na zahradě, sledujte jeho odolnost neboli stupeň krytí IPXX vůči vniknutí cizích těles (například prachové částice, viz první X) a kapalin (zpravidla se myslí voda, uvádí se jako druhé X, oboje v podobě číslic). Na trhu najdete jak reproduktory bez této odolnosti, tak odolné proti stříkající vodě až po ty, které vydrží být až 30 minut pod vodou bez ztráty funkčnosti. Některé modely slibují rovněž odolnost proti vniknutí cizích těles.
A jak budete reproduktor ovládat? Mechanicky, některé přes aplikaci, případně hlasem.



Pár vychytávek

Některé reproduktory můžou současně fungovat i jako rádio nebo i powerbanka (možnost nabíjení externích zařízení z akumulátoru). Když mají zabudovaný mikrofon, a nemusí být jeden, hodí se také jako handsfree. Třeba v autě posloucháte muziku nebo vám zpříjemňuje vaření v kuchyni, a někdo telefonuje. Pak přes reproduktor vyřídíte hovor, aniž byste museli brát telefon do ruky, byť je poblíž. Dále existují reproduktory vybavené funkcí True Wireless Stereo (TWS), potom můžete dva propojit a užít si stereo zvuk. Do některých lze vložit paměťovou kartu. Muži a vůbec audiofilové více řešící kvalitu zvuku se zase budou pídit, jaké různé kodeky zvuku reproduktor nabízí. A co ženy? Ty třeba ocení design. Nebo podsvícení?