Retro styl má mnoho podob, nejčastěji jej vystihují kuchyně, které mají retro lednice, výrazné barvy, geometrické vzory nebo originální kombinace nábytku. Jako retro se ale označují také vintage kuchyně v romantickém stylu připomínající krásy elegantních interiérů dřívějších dob.

Co charakterizuje retro kuchyně

Co charakterizuje retro kuchyně

Retro kuchyně jsou takové, ve které skoro zřetelně cítíte vůni vzpomínek a dávných dob. Retro styl do kuchyně dodáte právě pomocí starých pomůcek a náčiní. Staré džbány, odměrky, pánve zavěšené na zdi nebo velké vařečky. Stejně tak nešetřete vzory, kytičkami a barvami. Rozhodně letí kostky a různorodé geometrické vzory na tapetách. Do retro kuchyně také jednoznačně patří příborníky a vitríny.

Zdroj: Youtube

Barvy a materiály

Základním materiálem i designovým prvkem retro kuchyní je bezesporu dřevo. Je odolné, pevné a má dlouhou životnost. Do retro kuchyně se hodí jak jeho přírodní vzhled, tak lakované provedení, nejlépe v bílé barvě.

Bílá je typickou barvou také pro nádobí a doplňky z porcelánu, například úchytky. V retro kuchyni by dále neměly chybět proutěné koše, staré vázy, ale třeba také příborník s prosklenou částí na ozdobný porcelán. Samozřejmostí je stůl a židle nejlépe s čalouněním.

Vhodné jsou také různé závěsy, vzorované utěrky a sušené květiny. Citlivou retro atmosféru vykouzlíte rovněž pomocí barevných obkladů za kuchyňskou linkou. Kromě dřeva jsou dalšími tradičními materiály mosaz, litina, plast, umakart nebo chrom.

Retro spotřebiče

Skutečně staré spotřebiče už většinou nebudou ani funkční, ani bezpečné. Retro stylu se však nemusíte vzdávat, protože dnes existují designové spotřebiče, které dokonale nahradí ty staré. Sáhněte například po sytě červeném topinkovači v retro designu nebo po keramické varné konvici s barevným vzorem.

To se týká i velkých spotřebičů. Můžete tak v retro stylu pořídit třeba i ledničku, digestoř nebo elektrickou troubu. Velmi dobře se hodí také keramický kuchyňský dřez s kohoutkovou vodovodní baterií.

Zdroj: westwing.cz, homeincube.cz