Oblíbená 50. a 60. léta se díky repasovaným či novým kouskům už nějaký čas vrací do interiérů. I proto se v obchodech nabízí mnoho spotřebičů, které jako by přicestovaly z mládí našich rodičů a prarodičů. Vyvolávají v nás pocit něčeho důvěrně známého. Ovšem na rozdíl od dobových originálů jsou nové spotřebiče pod retro kabátem ryze moderní.

Pokud nestíháte chodit do kina, připomeňte si retro třeba tady:

Zdroj: Youtube

Co vše můžete mít

Z větší takzvaně bílé techniky se v obchodech prodává nejvíce chladniček, ty doslova hýří barvami. Ale také sporáky, trouby, varné desky a digestoře. A stejně tak třeba i vinotéky. Podobně jako jejich designoví „sourozenci“ s hypermoderním vzhledem jsou nabití inovativními funkcemi. Rovněž mezi nimi najdete úsporné spotřebiče několika kategorií.

Punc autentičnosti

Výrobci nezapomínají ani na drobné elektropomocníky, včetně rychlovarných konvic, toustovačů nebo kávovarů. A také mixérů, kuchyňských robotů, elektronických vah a dalších. Stačí jen sáhnout po některém odstínu a zaoblených, či naopak hranatých tvarech podle toho, které u vás doma převládají. Pak kuchyň nebo třeba obývací prostor získají dokonalý oživující prvek. Právě malé spotřebiče totiž mají tu moc zafungovat v interiéru jako pověstná třešnička na dortu.

Přiznané ovládání

U retro spotřebičů však většinou nenajdete barevné displeje ani dotykové ovládání – ty nahrazují velké kovové knoflíky a robustní páčky. Tedy podobné prvky, kterými se ovládaly originální spotřebiče. Výjimkou nejsou ani velké kulaté ručičkové ciferníky, na nich můžete sledovat stoupající teplotu či třeba momentální spotřebu elektrické energie. Podobně dekorativní bývají držátka - nejrůznější madla či úchytky, s jejichž pomocí lze spotřebiče uchopit a přenést, nebo otevřít a zavřít. Zkrátka žádné nepřiznané ovládání a skryté mechanismy otevírání pouhým dotykem jednoho prstu.

Viditelné stopy opotřebení

Retro spotřebiče si libují v mnohem výraznějších barvách: kromě klasické černé a bílé jsou v oblibě zejména přístroje v červené, smetanové, růžové, blankytně modré či kávově hnědé. Ale také v bláznivějších tónech kanárkově žluté, hráškově zelené nebo třeba oranžové. Není náhodou, že právě tento výrazný barevný kabát připomíná lak automobilů, které se v polovině minulého století proháněly po silnicích. Výjimkou však nejsou ani povrchy nesoucí stopy uměle vytvořeného opotřebení a dobové patiny, jako by se používaly již řadu let a lak na nich už na několika místech oprýskal.

U výrobků vyznávajících industriální styl máte na výběr spotřebiče v antracitové barvě, s povrchem evokujícím kámen nebo s kovovým kabátem z mědi, bronzu či leštěné nerez oceli.

Jednotlivě i v setech

Při výběru retro spotřebičů se nemusíte obávat, že se budete muset omezovat a některé kousky s retro vzhledem domů prostě neseženete. Můžete je zakoupit buď jednotlivě, nebo v ucelených modelových řadách. Sety s jednotným vzhledem perfektně sladí celý interiér. Pořídíte-li si však pouze jeden samostatný kousek, skvěle zafunguje jako zajímavý solitér, který na sebe bude přitahovat pozornost.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada č. 2/2021.