Lékárničku vybavujte podle toho, kam míříte. Je-li cíl vaší cesty hodně daleko, vyplatí se zajít do některého centra cestovní medicíny a zkonzultovat očkování nebo přidání antimalarik. Ale pokud zůstanete v Evropě nebo v Čechách či na Moravě, řiďte se našimi doporučeními.

Co musí být

Nejprve si nachystejte léky, které užíváte vy nebo další „účastníci zájezdu“ pravidelně. Pak přidejte přípravky na běžné potíže, jimiž někdo z vás často trpí (bolesti hlavy, vaginální mykózy…). Ušetřit místo pomůže menší balení nebo vyjmutí blistru z krabičky, ale popište ho fixem a gumičkou k němu přichyťte příbalový leták.

Co ještě máte mít

Na kinetózu neboli cestovní nevolnost se prodávají tablety nebo třeba i žvýkačky. Zkontrolujte, zda máte i volně prodejné léky na bolest, některé z nich současně snižují teplotu a horečku. A také přípravek na zmírnění nachlazení i nekomplikovaných viróz. Dokupte něco na průjem, třeba osvědčené živočišné uhlí, dále přidejte „pohlazení“ pro rozhozené zažívání. Chybět nesmí dezinfekce (jedna na rány, druhá na mytí rukou nasucho), dále první pomoc na kožní potíže (na spálenou kůži, po štípnutí hmyzem, případně na opary) a oční kapky.

Na poranění a drobné úrazy

Na zakrytí ran poslouží náplasti, gáza nebo takzvané kompresy (prodávají se sterilní i nesterilní, slouží k ošetření znečištěných poranění). Pružné obinadlo uleví třeba naražené ruce nebo podvrtnutému kotníku. Ještě se mrkněte, zda máte malé nůžky, jednorázové sterilní rukavice, pinzetu a teploměr.

Dva univerzální pomocníci

Které produkty se hodí vždycky?

  • Alpa francovka je bylinný lihový roztok se širokým záběrem použití. Funguje i jako dezinfekce, pomůže při nachlazeních a chřipce, na namožené svaly, výrony, naraženiny, uleví při bolestech zubů i hlavy.
  • Tea tree olejíček je přírodní esenciální olej, který uleví při mnoha potížích, zejména kožních. Slibuje antibakteriální působení, snižuje riziko infekce, dezinfikuje. Ničí škodlivé bakterie i plísně, ošetřuje rány, spáleniny od slunce, ekzémy, opary nebo třeba štípance. Pozor, užívá se zevně.

Tip navíc nejen na cestovní horečku

Levandulový esenciální olej je přírodní antidepresivum i léčitel trávicího systému. Kromě uklidnění mysli a zlepšení spánku podporuje zdravé střevní prostředí. Rovněž má snižovat horečky, ulevovat při bolestech například hlavy, eliminovat křeče.

Používá se zevně, možnost vnitřního užití stejně jako v případě Tea Tree oleje je nutné předem konzultovat s odborníkem, například se zkušeným aromaterapeutem.

Zdroj: Prirodnilekarna.cz, Benu.cz