Zahradní ruční nářadíKdyž se podíváme na výčet ručního zahradního nářadí, je jasné, že každý kus už má dnes svůj elektrický nebo motorový ekvivalent - od pily po motorovou kosu. Jejich ruční, mechanické protějšky jsou přitom stále vypracovanější tak, abychom se s nimi moc nenadřeli a nezatěžovali šlachy, svaly a klouby. A také abychom zamezili seknutí nebo říznutí.

Používají se proto kvalitní materiály, ergonomická držadla, pevné kvalitní plasty, lehká dřeva i kovy.

Každý nástroj najdeme i v levné, či dokonce v příliš "cenově odlehčené" verzi, kdy je potřeba dávat pozor na kvalitu provedení i materiálu, pokud chceme, aby nářadí něco vydrželo a dobře se s ním pracovalo.

Co nám nesmí rozhodně chybět

Ruční pila s výměnnými čepelemiPila: Poohlédneme se po jednoruční pile s ochranou prstů - při úchopu držadla je plastový rámeček před klouby prstů.

Sekera: Správně naostřená sekera je nutností; seká se s ní při vynaložení mnohem menší námahy než se sekerou tupou, kdy nám sekání navíc nesmírně zatěžuje loket, ramenní pletenec i zápěstí.

Rýč: Dalším základním náčiním, které nesmí doma chybět, je rýč. Bývá plochý - s rycí hranou, anebo špičatý. Dbáme při výběru na pohodlný úchop, tedy kvalitní násadu, ale také o pevnou kovovou část. Příliš levným rýčům se vyhneme.

Vidle: Chystáte se založit kompost? Pak potřebujete lehké vidle na jeho přehazování. Vidle se i jinak neztratí - jsou potřeba při nakládání sena nebo trávy. A když už jsme u kompostu - jednodušší než ho založit je koupit si hotový kompostovač. Ten má tu výhodu, že svou konstrukcí urychluje cirkulaci vzduchu v kompostu a zamezuje šíření pachu do okolí.

Lopata: Nejuniverzálnější, nejpotřebnější a nejvyužívanější ruční nástroj. Synonymum manuální práce. Vybrat dobrou lopatu ale není jen tak. Buď je pro naši postavu příliš těžká, nebo má ošizenou spodní část. Musíme tedy vybírat lopatu přímo sobě do ruky, musí se dobře držet a musíme ji lehce unést naloženou pískem nebo zeminou.

Hrábě: Doma by měly být hrábě klasické a široké hrábě na listí, s pružnými dlouhými zuby. Praktické jsou také pevné hrábě s urovnávací hranou. Hrabeme, pak jednoduše hrábě otočíme zuby nahoru a protilehlou plochou s jemnými zoubky můžeme urovnat záhon.

Motyky: Vedle různých menších motyček a větších motyk se na zahradě využije i speciální delší motyka na plevel, která lehce likviduje plevel na cestičkách.

Krátké nůžky na růže a květiny: Zahradní nůžky z kvalitní nerez oceli jsou denně využívaným pomocníkem. Tu je potřebujeme na přistřižení šlahounu psího vína nebo neposlušné větvičky živého plotu, dále na výhony a zejména na rostliny s trny.

Kosa a křovinořez: Kosit není jen tak, je to umění a chce to nácvik a praxi. Jinak se tráva škube nebo lehá. Dokud nebyla vynalezena elektrická, byla kosa mechanická nezbytným nástrojem pro vysekávání strmých úseků trávníků, příkopů a podobně. Lehký křovinořez práci kosy zastane; musíme ho ale vybrat opět vzhledem ke své postavě a své síle paží.

Tip: Místo v kůlně, ve sklepě či v zahradním domečku ušetří zahradní nářadí s odnímatelnou rukojetí. Stačí si pořídit jen vhodné násady a k nim dokoupit potřebné násady. Nářadí se pak rychle sestaví jedním kliknutím.

Další praktické tipy:

Vytrhávač plevele: Vytrhávání plevele s pevnými kořeny je oříškem. Nemusíme ale rýt a můžeme zapomenout i na motyčku, když si pořídíme vytrhávač plevele. Vzdáleně připomíná dlouhý cepín. Vyhmátne a podebere kořen, a tak zejména bodláky a pampelišky, jejichž tuhé kořeny se trhají, nemají šanci.

Drtič větví: Pokud je na zahradě více stromů, keřů, živých plotů, určitě bude výhodné pořídit si drtič větví.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, www.garden-shop.cz