Pro položení většiny podlahových krytin je nutné vyrovnat podklad tak, aby byl naprosto rovný a suchý. Nejčastěji se k práci využívá samonivelační stěrka, která ale dřívější materiál znehodnotí. V momentě, kdy chceme na určitou dobu jen překrýt původní parkety, nastává problém. Jak přes ně položit jiný materiál, aniž by na povrchu nebyly patrné jejich obrysy?

Jednoduché řešení existuje Představuje ho podkladový systém z tenkých MDF desek, jejichž složením získáme náhradu samonivelační stěrky – tedy rovný, suchý a čistý povrch, na který je ihned po položení možné klást podlahovou krytinu (PVC, linoleum, korek, parkety apod.). Instalace se provádí suchou cestou za pomoci samolepicí vrstvy, kterou jsou desky opatřeny. Podle daného klíče se desky přes sebe pokládají, takže vznikne pevný, rovný podklad vhodný pro pokládku podlahoviny. Není nutné bát se, že se spáry desek vytlačí do materiálu. V konečném výsledku totiž rozdíl mezi stěrkou a deskami není patrný, přitom zachovávají původní podklad (např. parkety) a v budoucnu je jejich demontáž rychlá a snadná.

Jak na to: 1. Desky nechte v místnosti aklimatizovat cca 24 hodin před instalací. 2. PE pěnovku nařežte tak, aby zakrývala celé místo pokládky. 3. Nechte alespoň 6mm dilatační spáru mezi MDF deskami a zdí. 4. Začíná se u kratší zdi s řadou 3mm MDF desek přeříznutých v polovině podélně. Materiál lze řezat shora ostrým rovným nožem. Potom se celé 3mm desky umisťují za řadu řezaných desek s přesahem (podobně jako řada cihel). Následně se pokládají 4mm desky tak, aby přesahovaly druhou řadu 3mm desek do poloviny. Systém skládání se opakuje po celé místnosti.

Proč MDF desky? 1. Nahrazují samonivelační stěrku. 2. Pokládají se tam, kde je nutné zachovat bývalou podlahovou krytinu (parkety). 3. Zabraňují vlhkosti, zdokonalují zvukovou izolaci. 4. Jsou ekonomicky výhodné. 5. Montáž je snadná a rychlá. Stejně tak i demontáž. 6. Ihned po instalaci na ně lze položit podlahovou krytinu.

-td-Foto: Fabro