Rez hrušňovou způsobuje dvoubytná houba Gymnosporangium sabinae. Ta pro přežití potřebuje dva hostitele. Jedním z nich je hrušeň a druhým jalovec. Tento jalovec nemusí být ani na vaší zahradě, stačí, když se objevuje v sousedství. Vítr infekci může přenést do vzdálenosti jednoho kilometru. A pohroma je na světě.

Jak poznat rez hrušňovou?

Rez hrušňová se projevuje žlutooranžovými nebo rzivými skvrnami na listech. Skvrny se postupně zvětšují na větší části listů. Strom začne slábnout, letorosty porostou jen omezeně, navíc dojde ke snížení kvality úrody. A to vlivem menšího množství květních pupenů.

V případě vážné infekce rez postihne i plody. Rez hrušňová škodí také jalovcům. Ty začnou vysychat a odumírat. V druhé polovině léta na listech najdete jen malé výrůstky, z nich vznikají spory, které jalovce infikují.

To znamená, že se houba usadí na jalovci, přečká tam zimu a na jaře se přenese zpět na hrušeň.

Rez hrušňová může vypadat takto:

Zdroj: Youtube

Jak se zbavit rzi hrušňové?

Rzi hrušňové se bohužel nemůžete zbavit použitím chemického postřiku. Jediné účinné řešení je odstranění hostitele – to se však dělá těžce, pokud není hostitel na vašem pozemku. Jediná možnost, která vám v tomto případě zbude, je odstraňování všech napadených listů a větviček.

U jalovců se v napadených místech vytvoří zduřeniny, které během vegetačního období zasychají, poté se tvoří strupy a rány, které mohou napadnout další choroby. Rostliny zakrní nebo začnou hynout. Řešením může být izolace hostitele a mezihostitele. Minimální odstup by měl být 200 metrů, ideálně však 500 metrů až kilometr. O tom, jak funguje přenos rzi hrušňové a jak se bránit dělali výzkum například vědci v sousedním Rakousku. Celý text o této chorobě můžete najít zde.

Prevence je základ

Pokud bude strom zdravý, infekci se ubrání účinněji. Pokud se rez na stromě objeví, začněte se o něj více starat. Dopřejte mu dostatek podzimního mulče, zimní očistu a bílení, ale také dostatek jarní výživy. Zálivka by měla být dostatečná a kvalitní. Stejně jako provedený řez.

Zdroj: ceskestavby.cz, ireceptar.cz, mdpi.com