Udržovacím řezem zajistíte dostatečný přísun světla do koruny stromu. Řezem také regulujete plodnost stromu. Po odříznutí nevhodných výhonů se síla stromu přelije do plodících větví. Pravidelným řezem také udržujete estetický vzhled stromu. Odstraňujte suché a nevhodně vyrůstající větve. Mandloně řadíme mezi skořápkoviny. Mandloně plodí jako broskvoně na jednoletých výhonech. Řez mandloní provádíme v březnu. Základem je seříznutí plodných výhonů na 4-6 dvojic květních pupenů. Další výhony stromu zkraťte na 1-2 pupeny. To podpoří růst dalších plodných výhonů.

Výchovný řez – postupujeme stejně jako u řezu broskvoní. Mandloň neřežeme radikálně. Musíme s citem, brát ohledy na velkou zátěž větví těžkými plody.

ČTĚTE TAKÉ:

Udržovací řez – jednou za 3 roky proveďte udržovací řez, který podpoří plodnost mandloně i ve spodní (zdánlivě odplozené) části. Odřežte stínící hlavní větve, a ostatní větve v horní části koruny zakraťte. Tento řez pomáhá udržet keřovitý tvar stromu.

Probírka plodů – mandloně plodí ve dvouletých cyklech. Pokud budeme preventivně odstraňovat zbytečně velké množství plodů, pak si zajistíme každoroční pravidelné plození.

Mandloně v nádobách – jestliže mandloň správně vyživujeme – přihnojujeme a vhodně řežeme, udržíme tento strom plodit i v nádobách (přenosných kontejnerech). Pěstování v nádobách má své výhody. Můžeme mandloň přenášet, a tak ji ochránit od mrazů a např. kadeřavostí listí. Před mrazem jí tak vhodně ochráníte (přenesete do chráněné místnosti před mrazíky) květy i mladé plody.

Jarní řez – u starších stromů na jaře pravidelně prosvětlujeme korunu. Odřízneme větve, které mají již odplozeno, a větve, které korunu zbytečně zahušťují.

Zmlazovací řez – není nutný, ale stromu neublíží. Rány po řezu se hojí velmi dobře.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com